Ekonomija

Najveća ekonomija sveta: Ameri preskaču obroke kako bi se izborili sa rastućim troškovima stanovanja

Novo istraživanje je pokazalo da se polovina američkih vlasnika kuća i onih koji iznajmljuju nekretnine muči da isplati kirije i rate
Najveća ekonomija sveta: Ameri preskaču obroke kako bi se izborili sa rastućim troškovima stanovanjaGetty © Jeff Greenberg / Contributor

Polovina Amerikanaca se bori da priušti rastuće troškove stanovanja, a finansijska kriza je za mnoge toliko ozbiljna da svaki peti preskače obroke kako bi preživeli, pokazala je nova anketa.

Istraživanje, koje je naručila agencija za nekretnine "Redfin" iz Sijetla, pokazalo je da 50 odsto vlasnika kuća i onih koji iznajmljuju nekretnine iznajmljivača imalo poteškoća u plaćanju režija. Mnogi ispitanici su rekli da su morali da se žrtvuju kako bi se izborili sa inflatornim pritiscima. Na primer, 22 odsto njih je izjavilo da preskače obroke, 21 odsto je prodalo neke od svojih stvari, a ukupno 37 procenata je ili radilo dodatne sate ili je preuzelo dodatne poslove.

"Stanovanje je postalo toliko finansijski opterećujuće u Americi da neke porodice više ne mogu da priušte druge osnovne stvari, uključujući hranu i medicinsku negu, i prinuđene su da se žrtvuju, rade prekovremeno i traže od drugih novac kako bi mogle da pokriju svoje mesečne troškove", rekao je "Redfinov" šef ekonomskog istraživanja Čen Džao.

Cene stanova i kirije su naglo porasle u mnogim američkim gradovima, a stope na hipoteke su i dalje povišene nakon što su prošlog oktobra dostigle 23-godišnji maksimum. Iz "Redfina" navode da je tipičan prihod američkog domaćinstva za oko 30.000 dolara godišnje manji od nivoa potrebnog da bi se priuštio prosečan dom.

Skoro 35 odsto ispitanika je reklo da uzimaju manje godišnjih odmora, ili ih uopšte nemaju, kako bi nastavili sa plaćanjem stana. Oko 18 odsto njih je pozajmilo novac od prijatelja i porodice ili je uložilo u svoju štednju za penziju. Za 16 odsto situacija je bila toliko teška da su morali da odlože ili odustanu od potrebne medicinske nege.

Stopa inflacije u SAD porasla je na najviši nivo u više od 40 godina u junu 2022, što je navelo Federalne rezerve da povećaju kamatne stope u pokušaju da ukrote cene. Tempo inflacije je od tada usporen, ali je rast cena u februaru porastao na 3,2 odsto u odnosu na godinu ranije, više nego što su ekonomisti očekivali. Povećanje je smanjilo nadu da će američka centralna banka uskoro početi da snižava kamatne stope.

Mnogi mladi Amerikanci morali su da napuste svoje stanove i da se vrate kod roditelja. Anketa Haris/Blumberg u septembru prošle godine pokazala je da 45 odsto mladih od 18 do 29 godina živi kod kuće sa roditeljima ili drugim rođacima, što je najviši nivo od 1940-ih. Većina njih se vratila kući u poslednje dve godine.

image