Rusija

I francuski ambasador na raportu u Moskvi: MSP Rusije pozvalo još jednog diplomatu

Ambasadoru Pjer Leviju je saopšteno da su izjave francuskog šefa diplomatije Stefana Sežurnea, o nezainteresovanosti Pariza za dijalog sa ruskim rukovodstvom neprihvatljive
I francuski ambasador na raportu u Moskvi: MSP Rusije pozvalo još jednog diplomatuGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Ambasador Francuske u Ruskoj Federaciji Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da su izjave francuskog šefa diplomatije Stefana Sežurnea o nezainteresovanosti Pariza za dijalog sa ruskim rukovodstvom, koje navodno objavljuje lažne i neprihvatljive, saopštilo je ministarstvo.

Napominje se da je u kontekstu izjava francuskog ministra spoljnih poslova "o nezainteresovanosti francuske strane za razgovore sa ruskim zvaničnicima, budući da izjave koje objavljuju navodno sadrže lažne informacije", francuskom ambasadoru je rečeno da su takve izjave neprihvatljive i da "nemaju nikakve veze sa realnošću" .

"Smatramo da su te izjave šefa Ministarstva spoljnih poslova Francuske svesna i promišljena akcija francuske strane koja ima za cilj podrivanje mogućnosti bilo kakvog dijaloga između dve zemlje", ističe se u saopštenju.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo na razgovor ambasadorku Slovenije u Moskvi Dariju Bavdaž-Kuret u vezi sa proterivanjem jednog službenika ruske ambasade u Ljubljani.

Ministarstvo je saopštilo da je Rusija, kao odgovor na proterivanje službenika ruske ambasade u Ljubljani, proglasila personom non grata jednog zaposlenog u slovenačkoj ambasadi u Moskvi.

image