Rusija

Zaharova: Savet bezbednosti UN trebalo je da osudi napad na konzulat u Siriji

To je prazna i nenaseljena teritorija, koja ima sav imunitet po Bečkoj konvenciji, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Savet bezbednosti UN trebalo je da osudi napad na konzulat u Sirijiwww.globallookpress.com © © Lev Radin

Trenutna situacija na Bliskom istoku ni u kom slučaju ne sme dalje da eskalira, a Savet bezbednosti UN mora da počne da radi, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ni u kom slučaju situacija ne treba da se izaziva da dođe do daljeg pogoršanja. Mora se učiniti sve da Savet bezbednosti UN počne da radi", rekla je Zaharova u emisiji "Veče sa Vladimirom Solovjovom" na televiziji Rusija 1.

Ona je rekla da to ne funkcioniše ne zato što je zastarelo ili zato što Povelja UN više nije relevantna, već zato što postoje zemlje koje ne dozvoljavaju njeno korišćenje.

"Šta to znači? Bio je napad na konzularni objekat. To je prazna i nenaseljena teritorija, koja ima sav imunitet po Bečkoj konvenciji", dodala je Zaharova.

Politika Vašingtona dovela je do trenutnog kolapsa na Bliskom istoku, koji region nije doživeo u novijoj istoriji, istakla je ruska zvaničnica.

"Čini mi se da je ovo još jedna američka avantura koja je propala, kao što je propao takozvani projekat 'Ukrajina' u kontekstu američkog čitanja budućnosti ove zemlje", naglasila je Zaharova.

Ona je ranije na svom telegram kanalu komentarisala i mehanizme UN kada su u pitanju istrage dešavanja vezanih za nuklearnu elektranu Zaporožje i Buču. Osvrnula se na izjavu portparola generalnog sekretara UN Stefana Džarika, koji je rekao da ta organizacija nema forenzičke sposobnosti i mandat da utvrdi ko tačno granatira nuklearnu elektranu Zaporožje. 

Džarik je pre dve godine u vezi sa optužbama za zločin u Buči izjavio da žele transparentnu istragu i da postoje mehanizmi unutar UN za kažnjavanje teških zločina, podsetila je Zaharova.

"Dakle, da li mehanizmi funkcionišu ili nema mandata", upitala se ruska zvaničnica na svom telegram kanalu.

image