Srbija i Balkan

Vlast i opozicija sa upravom RTS-a: Kako izveštavati o izborima

Tema sastanka o izbornim uslovima bilo je izveštavanje javnog servisa tokom predizborne kampanje
Vlast i opozicija sa upravom RTS-a: Kako izveštavati o izborimaGetty

U Skupštini Srbije održan je sastanak predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika poslaničkih grupa sa rukovodstvom Radio-televizije Srbije na čelu sa generalnim direktorom Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa Nenadom Stefanovićem. Tema ovog sastanka bilo je izveštavanje Javnog servisa tokom predizborne kampanje, a kako kaže Branko Pavlović, kandidat za gradonačelnika Beograda sa liste "Mi – glas iz naroda", iz RTS-a su dobili uveravanja da će učiniti sve što je u njihovoj moći da izborna trka, što se tiče zastupljenosti u programu, bude što ravnopravnija.

Pavlović ocenjuje da je RTS u nemogućoj situaciji, upravo zbog toga što se istovremeno održavaju beogradski i drugi lokalni izbori, a u takvoj situaciji nemoguće je fokusirati se samo na Beograd, jer Srbija nije samo glavni grad. Ljudi zaslužuju da znaju i šta se kaže u Jagodini, Valjevu i drugim delovima zemlje, uverava naš sagovornik, dodajući da bi izveštavanje bilo daleko lakše da je prihvaćen predlog vlasti da beogradski izbori budu drugog juna, a svi ostali u septembru.

"Na sastanku te vrste i ne možete da se konkretno dogovarate, u smislu da kažete RTS-u ili RTV-u kako treba da rade, jer bi to bilo mešanje u uređivačku politiku. Dobili smo, međutim, informaciju u kojim će formatima oni dati svoj maksimum oko praćenja izborne kampanje. Situacija je teška, jer su izbori u Beogradu i još 66 opština i gradova i suštinski je nemoguće to ispratiti u 12 dana izbornog izveštavanja, koliko znate koje su izborne liste proglašene", objašnjava Pavlović.

Radio-televizija Srbije obećala je da će napraviti "iskorak" kada je reč  o povećanju izbornog procesa, a predstavnici opozicije davali su i svoje predloge oko unapređenja debatnog okvira i povećanja zastupljenosti.

"Debatovalo se i o tome što se barata različitim podacima, odnosno, podaci koje je iznosi Zeleno-levi front su bili osporeni kao netačni jer RTS je izašao sa svojim podacima. Dobro je što se razgovaralo i dobro je da se videlo da treba da se napravi neki pomak u pravcu bolje obaveštenosti građana", ukazuje sagovornik RT Balkan.

Jedna od tema učesnika dijaloga bio je i REM, čiji predstavnici nisu međutim, bili pozvani na sastanak. Ali, zato je tu bila NVO CRTA.

"Organizacija CRTA je predložila da se ide na pojedinačno razrešenje članova, ali budući da je najavljeno da je predlog zakona najavljen i da će brzo ući u proceduru, njihova ideja oko pojedinačnog razrešenja zahtevala bi mnogo više vremena, nego kroz izmenu zakona i novi konkurs. Pitanje REM-a nikako ne može biti razrešeno za ove izbore", uveren je Pavlović.

Na sastanku koji je trajao nešto duže od dva sata, svi učesnici imali su mogućnost da daju predloge, sugestije, pa i kritike.

"RTS je priznao da u prošloj izbornoj kampanji 'Mi' nismo uopšte prisutni bili  u debatnim emisijama, i rečeno je da će se to popraviti. Moj predlog je bio da, kako bi se sprečilo besomučno upadanje u reč jednih drugima, RTS razmisli o tome da svi učesnici dobiju jednako vreme učešća u emisijama. Odnosno, da ako neko troši vreme upadajući u reč, troši svoje vreme", objašnjava Pavlović.

Komentariše kako je bilo i "čudnih" zahteva, a ilustruje to navodeći da se, recimo, deo opozicije pita "zašto se pridaje važnost" dolasku Si Đinpinga u Srbiju.

"To što predsednik Vučić ima neverovatnuu frekvenciju pojavljivanja i obraćanja, to je stvar njegovog vođenja politike. Ali kako javni servis da ne prenese to što je on rekao? Kako da budete urednik informativnog programa, a da dajete samo dajdžest verziju onoga što je predsednik rekao", ukazuje naš sagovornik.

NVO kao inventar

Predstavnici nevladinih organizacija prisustvovali su i ovom sastanku vlasti i opozicije, a lista "Mi - snaga naroda, Branimir Nestorović" ranije je najavila da neće biti deo konsultacija dok god u njima učestvuju NVO koje finansira Zapad.

"Tu prisustvuju predstavnici nevladinog sektora koji finansiraju zapadne ambasade i zapadne države. Poslali smo dopis Narodnoj skupštini u kome smo bili jasni — pitali smo zbog čega prisustvuju nevladine organizacije koje narod nije birao, koje nemaju veze sa skupštinom, i rekli smo da nećemo da unižavamo dostojanstvo skupštine tako što ćemo da dajemo njima legitimitet", rekao je nedavno poslanik Aleksandar Pavić za RT Balkan.

On je tad podvukao da njegova grupa neće da učestvujemo "u tome da se stranci mešaju u naše izborno zakonodavstvo, uslove i unutrašnji politički život".

Kako je prozapadna opozicija sama sebi dala autogol

Na jednom od prethodnih sastanaka, vlast i opozicija su, dogovarajući se o izbornim uslovima, razmatrali i birački spisak.

Pavlović je uveren da je opozicija sama sebi zadala autogol, tražeći od vlasti obrazovanje komisije koja će se baviti biračkim spiskom, umesto da to radi već postojeće radno telo.

"Radno telo je trebalo da počne da radi odmah, ali je 'Srbija protiv nasilja' rekla da njih to ne interesuje. Oni su tražili da se izmeni zakon koji bi formirao komisiju kao neki novi organ, koji tek treba da se uspostavi i čije procedure tek treba da se uspostave", svedoči Pavlović.

Problem je, međutim, što je to što su oni tražili upitno – i po pitanju toga da li će se uklopiti u ustavni okvir, ali i zbog toga što takva komisija ne bi u narednih godinu i po dana da počne ozbiljnije da radi.

"Oni su toliko insistirali na tome da im je čak i Brnabićeva rekla da predlažu nešto što bi vlasti odgovaralo. Ona je ipak, nakon kratkog telefonskog poziva prihvatila njihov uslov, i tako je zapravo onemogućeno da se bilo šta uradi po pitanju biračkog spiska, odnosno da se provere tvrdnje poput one da se jedna osoba pojavila na sedam izbornih mesta ili da je, na primer, predsednik Opštine Sokolac glasao na nekim lokalnim izborima. Sve je to bilo lako proverljivo, a sada je palo u vodu", ističe naš sagovornik.

Pavlović ovakav postupak "Srbije protiv nasilja vidi" kao "bačenu godinu", i "katastrofalan potez", a druge liste, koje su se protivile formiranju komisije tražeći da se radi odmah, vidi kao njihove "zarobljenike".

image