Rusija

Kremlj: Moskva poziva na uzdržanost i deeskalaciju na Bliskom istoku

Rusija uzima u obzir sve veću umešanost Zapada u sukob u Ukrajini, ali bez obzira na to, ne menjaju se ciljevi Specijalne operacije, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Moskva poziva na uzdržanost i deeskalaciju na Bliskom istoku© DeAgostini/Getty Images

Kremlj smatra da je preuranjeno komentarisati informacije o napadu Izraela na Iran, u odsustvu zvaničnih izjava. Rusija se zalaže za uzdržanost u svim postupcima sukobljenih strana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Još nije bilo zvaničnih izjava iz Izraela. Dok analiziramo sve ove informacije, verujemo da je preuranjeno davati bilo kakve komentare bez razumevanja detalja. Moskva se zalaže da se obe strane uzdrže od bilo kakvih akcija koje mogu da dovedu do eskalacije i izazovu dodatnu napetost u regionu", kazao je Peskov.

Izrael je rano jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je američki zvaničnik za Si-En-En. Za sada nema zvanične potvrde iz Izraela da su izvršili napad.

Meta udara bila je vazduhoplovna baza u blizini grada Isfahana, piše "Njujork tajms", pozivajući se na iranske izvore.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ciljevi SVO se ne menjaju 

Peskov je dodao da Rusija uzima u obzir sve veću umešanost Zapada u sukob u Ukrajini, ali da se bez obzira na to, ne menjaju se ciljevi Specijalne operacije.

"S obzirom da kolektivni Zapad, koji je de fakto strana u sukobu, stalno proširuje svoje modalitete učešća, to ne može a da ne utiče na različite nijanse sprovođenja SVO", ocenio je portparol Kremlja i poručio da ciljevi SVO ostaju isti.

Peskov je napomenuo da su pitanja taktike i strategije u nadležnosti Ministarstva odbrane Rusije. 

image
VV inauguration
banner