Svet

Bela kuća poručila: SAD ne žele sukob sa Iranom

Ne želimo veći rat na Bliskom istoku, ali izraelske vlasti same treba da odluče o odgovoru na napad, ocenio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi
Bela kuća poručila: SAD ne žele sukob sa Iranom© Kevin Dietsch/Getty Images

Sjedinjene Države ne žele veći sukob na Bliskom istoku i ne žele da se suprotstave Iranu, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Ne tražimo veći rat u regionu i ne tražimo sukob sa Iranom", kazao je Kirbi u razgovoru sa novinarima televizijskog kanala "Ej-Bi-Si".

Odgovarajući na pitanje da li je američki predsednik Džozef Bajden uspeo da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne odgovara na iranske udare, Kirbi je rekao da "izraelske vlasti same treba da odluče o odgovoru na napad".

Prethodno je visoki zvaničnik američke administracije izjavio da Sjedinjene Države neće biti deo bilo kakvog mogućeg izraelskog odgovora na iranski udar.

"Posvećeni smo zaštiti Izraela, ali nećemo biti deo bilo kakvog njihovog odgovora. To je naš dosledan pristup", istakao je on.

Prema njegovim rečima, napad Teherana "na Izrael izveden je sa teritorija Irana, Iraka, Sirije i Jemena".

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus revolucionarne garde, izvršila je udar na teritoriju Izraela u noći 14. aprila u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Podršku Iranu pružile su i pojedine militantne grupe u regionu, prvenstveno iz Libana, Iraka i Sirije, koje su, takođe, upotrebom dronova, višecevnih lansera i drugih artiljerijskih sredstava dejstvovali po izraelskoj teritoriji.

image