Rusija

Aleksandar Dugin: Ideja socijalne pravde, monarhije i moćne supersile

Rusija se, tvrdi ruski mislilac, mora osloniti isključivo na sebe
Aleksandar Dugin: Ideja socijalne pravde, monarhije i moćne supersilewww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Sa interesovanjem posmatramo "građanski rat" u SAD, ali neprijatelj, u isto vreme, neumorno radi na tome da započne građanski rat u Rusiji, piše ruski geopolitičar Aleksandar Dugin za sajt "Geopolitika".

Uostalom, već se pokazalo da je to pokrenulo žestoki rat između istočnih Slovena u Ukrajini. Amerikanci otvoreno pokazuju volju da s tim nastave.

Prema našem mišljenju, neprijatelj će delovati i već radi na dva pravca: na mobilizaciji levičara protiv konzervativaca ("crveni" protiv "belih") i provokacijama međuetničkih napetosti između migranata i Rusa, uz pokušaj da se zapale islamski regioni i pokrenu međureligijski sukobi. Gotovo svi migranti u Rusiji su muslimani.

Prema pravilima mrežnog ratovanja, neprijatelj će nadgledati i usmeravati sve učesnike.

Uz to, liberali, koji su u ruskom obračunu sa Zapadom gotovo potpuno izgubili tlo pod nogama, pokušaće da prebace krivicu na desnicu i levicu, i uskoro će krenuti u ideološku ofanzivu, takođe pod vođstvom zapadnih službi.

Otuda zaključak da odeljenja naše kontraobaveštajne službe moraju, naravno, da predvide ove strategije, utvrde kanale uticaja i da identifikuju vođe, spolja i iznutra.

Sve tri ideologije – liberalizam, komunizam i nacionalizam – rođene su na Zapadu u moderno doba i Zapad odlično zna kako da se nosi sa njima. Ključevi ideološke manipulacije liberala, komunista i nacionalista su u njihovim rukama.

U tim uslovima, moramo se osloniti isključivo na sebe – na rusku ideju, na imperiju, na pravoslavlje, na tradicionalnu civilizaciju i na evroazijstvo. Zapad nema ključ za to.

Pošto Rusi imaju dubok osećaj za pravdu, možemo govoriti o nacionalizmu i o nedogmatskom i pravoslavnom ruskom socijalizmu, kao što to već čini političar Sergej Glazjev, pisac Aleksandar Prohanov i, delimično, vođa ruskih komunista Genadij Zjuganov.

Međutim, pošto je Rusima u krvi sveti odnos prema svom vrhovnom vladaru, vredi, paralelno s tim, razmotriti i temu ruskog monarhizma. Filozof Konstantin Leontjev je predložio da se sve ovo kombinuje u jednu celinu: ideja socijalne pravde, monarhije i moćne supersile, a to je teorijski opravdao veliki ruski mislilac Vladimir Igorevič Karpjec u svojoj teoriji socijalnog monarhizma.

image