Rusija

Nebenzja za srpske medije: Rezultat glasanja u GS UN sramotan, samo su doneli još podela

Rezultat je sramotan za inicijatore, rekao je predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja za srpske medije: Rezultat glasanja u GS UN sramotan, samo su doneli još podelawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN je sramotan, sve što su uspeli je da dovedu do podela, rekao je srpskim novinarima Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN.

"Rezultat je sramotan za inicijatore, postigli su podelu u GS UN, a mi smo ih na to upozorili. Upozorili smo ih unapred da do usvajanja rezolucije neće doći konsezusom i da će podeliti članstvo. Više je zemalja koje nisu podržale rezoluciju, nego onih koje su glasale 'za'. One koje jesu glasale 'za' su poznata grupa koja glasa po blok disciplini", rekao je Nebenzja.

Usvajanje je, već sada vidimo, donelo samo još više podela, rekao je on.

Naveo je da su razlozi za usvajanje rezolucije bili "očito politički".

"Nekoliko zemalja je pomenulo da su događaji u njihovim zemljama u različitim vremenskim periodima bili daleko ozbiljniji od onoga što se dešavalo u Srebrenici, ali čak i ti, za njih tragični događaji, nisu prepoznati kao genocid", naveo je ruski predstavnik.

Dodao je da je usvajanje rezolucije obesmislilo raniju rezoluciju UN prema kojoj je 9. decembar dan sećanja na sve genocide u istoriji.

image