Rusija

Peskov o zauzimanju aerodroma Slatina kod Prištine: Ruska vojska je bila i biće snažnog duha

Portparol Kremlja komentarisao je rusko-beloruske vežbe nestrateških nuklearnih snaga, godišnjicu preuzimanja kontrole nad aerodromom Slatina u blizini Prištine i nameru francuskog predsednika da podnese ostavku
Peskov o zauzimanju aerodroma Slatina kod Prištine: Ruska vojska je bila i biće snažnog duhawww.globallookpress.com © Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zapadne zemlje sve više donose tenzije u Ukrajini, pa je za Rusiju važno da zadrži borbenu gotovost, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući rusko-beloruske vojne vežbe nestrateških nuklearnih snaga.

"Vežbe su vežbe. Nama su važne jer Vašington stalno provocira napetu situaciju na evropskom kontinentu", rekao je Peskov.

Komentarišući kako Kremlj iz današnje perspektive gleda na "operaciju ruskih snaga u Prištini", Peskov kaže da su "ruski borci uvek bili snažnog duha i da će uvek biti takvi".

U junu 1999. godine, ruske oružane snage su pokrenule usiljeni marš – iznenadna su se pojavile na Kosovu i preuzele kontrolu nad aerodromom Slatina (glavni vojni aerodrom u blizini Prištine), i to nekoliko sati pre nego što su snage NATO planirale da ga zauzmu.

Predsednik Rusije je, govoreći za potrebe dokumentarnog filma "Beograd" koji je snimala ruska televizija "Rusija 1", rekao da je, kao tadašnji sekretar Saveta bezbednosti Rusije, pred ruski desant na Slatinu tadašnjem načelniku Generalštaba Anatoliju Kvašnjinu poručio: "Ako smatrate da je prikladno, učinite to".

Kremlj smatra da je isuviše rano da se komentarišu izveštaje o mogućoj ostavci francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Ne smatram da je adekvatno da odgovaram na takva pitanja, jer, prvo, izbori još nisu održani", rekao je Peskov, odbivši da odgovori kako bi Kremlj ocenio ostavku francuskog predsednika Emanuela Makrona ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima.

"Makronova partija sada ubrzano gubi poziciju, očigledno se Francuzima nešto ne sviđa", naveo je portparol.

Vašington je spreman da sarađuje sa neonacistima što dokazuje da su problemi na koje ukazuje Rusija u vezi sa širenjem neonacističkih ideja aktuelni, naveo je Peskov, komentarišući odluku Stejt departmenta da dozvoli isporuku američkog oružja ukrajinskoj brigadi "Azov".

"Moskva namerava da dalje razvija odnose sa Teheranom i unapredi pravni okvir saradnje naše dve države", rekao je Peskov i dodao da se rad na Sveobuhvatnom sporazumu između Rusije i Irana nastavlja, ali je raspored malo promenjen zbog izbora u Teheranu.

image