Rusija

Zaharova protiv OEBS-a: Evropa "omašila" glavni zadatak

Veza OEBS-a i Korejskog poluostrva je kao ona između ovsenih pahuljica i korejskog tradicionalnog jela, poručuju iz Moskve
Zaharova protiv OEBS-a: Evropa "omašila" glavni zadatakwww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nemarnost prema situaciji u Ukrajini i kritikovala je činjenicu da je na poslednjoj sednici planirana rasprava o Korejskom poluostrvu, iako ni Severna, ni Južna Koreja ne ulaze u sastav OEBS-a.

"OEBS je povezan sa situacijom na Korejskom poluostrvu, kao što je kimči (tradicionalno korejsko jelo) povezano sa ovsenim pahuljicama. Ako ne i manje", ironično je poručila Zaharova.

Ovo bi bilo u redu, kako dodaje, da je OEBS osigurao bezbednost na evropskom kontinentu, ali to, naglašava, nije slučaj. Organizacija nije uspela da realizuje svoju glavnu misiju – "bezbednost i saradnju u Evropi". 

Za to je krivo, smatra portparolka, zapadno krilo organizacije, koje je "uništilo ravnotežu snaga i saradnju na kojoj se radilo decenijama".

I dok je pre dve godine aktuelni premijer Albanije Edi Rama, a tada predsedavajući OEBS-om, rekao da se "izazovi i mogućnosti" sa kojima se organizacija suočava nalaze i izvan teritorije zemalja ove Misije, portparolka ruskog ministarstva naglasila je da Evropa tada nije želela da smiri krizu na teritoriji Ukrajine.

"OEBS je ignorisao krizu, koja se osam godina zahuktavala ne samo na njenoj teritoriji, već u samom centru Evrope. Predsedavajući su pronalazili izgovore da nađu probleme van teritorije OEBS-a, tražeći izgovor da se bave nekom glupošću, samo ne Ukrajinom", napisala je danas Zaharova na Telegram kanalu.

Zaharova je ocenila da je upravo ova činjenica doprinela da u Evropi danas postoje države koje javno usvajaju neonacističke zakone protiv ruskog stanovništva i nekih drugih nacija.

Nove odluke usmerene su i protiv slobode govora, tako da se "neprihvatljivi" mediji jednostavno blokiraju. 

Umesto da se bavi ovakvim pitanjima, današnja Evropa, želi da se bavi Korejskim poluostrvom. 

"I ovim bi nesrećna anegdota o OEBS-u i Korejskom poluostrvu mogla da se završi, da se nisu desile dve stvari. Predstavnici Severne Koreje nisu pozvani na sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o regulisanju situacije na poluostrvu, ali tada se zapravo diskutovalo o Ukrajini", dodala je Zaharova. 

image