Sport

Australijanci dosledni uprkos pritiscima - ruski teniseri mogu na Australijan open

Ruski igrači će ovog meseca moći da se takmiče na Otvorenom prvenstvu Australije, potvrdili su još jednom organizatori turnira
Australijanci dosledni uprkos pritiscima - ruski teniseri mogu na Australijan openGetty © Sarah Reed

Australijan open je ostao pri stavu da ruski i beloruski igrači mogu da se takmiče na ovogodišnjem turniru pod neutralnim statusom, nakon poziva ukrajinskih zvaničnika da im se u potpunosti zabrani nastup.

Ambasador Ukrajine u Australiji, Vasil Mirošničenko, zahtevao je od Teniske federacije Australije da zauzme istu poziciju kao Vimbldon i spreče ruske igrače da se takmiče.

Organizatori turnira su odgovorili da ostaju pri odluci da teniserima iz Rusije i Belorusije bude dozvoljen nastup na Australijan openu.

"Igrači iz Rusije i Belorusije mogu da se takmiče na međunarodnim teniskim takmičenjima samo kao pojedinci - i to bez zastave - što će biti slučaj na Australijan openu 2023", navodi se u saopštenju Teniske federacije Australije.

Najbolje rangirani ruski igrač, Danil Medvedev, bivši broj jedan, nije želeo da se upliće u politiku, pa je rekao da je srećan što može da igra.

"Kao igrač, samo mogu da pratim uputstva. Oduvek je tako. Kada nam nije bilo dozvoljeno da igramo na Vimbldonu, nisam igrao. Ja sam teniser i srećan sam da igram svuda po svetu gde mogu da igram. Srećan sam da igram pred navijačima. To je jedino što mogu", rekao je Medvedev.

Podršku kolegama pružio je i Novak Đoković, koji se raduje što će ih videti da se takmiče na prvom grend slem turniru u sezoni.

"Naravno, naravno... Apsolutno", odgovorio je Đoković na pitanje da li želi da vidi sve igrače na svim velikim turnirima, pre svega misleći na zabranu na Vimbldonu.

"Nadam se da će Danil i ostali ruski i beloruski igrači moći da igraju na svim turnirima", rekao je Đoković.

image