Sport

Dobra vest za Đokovića - Amerikanci ga puštaju na Ju-Es open?

Najbolji teniser sveta bi možda mogao da zaigra na grend slemu u Njujorku, pošto je administracija predsednika Bajdena saopštila da će u maju ukinuti vanredno stanje proglašeno zbog pandemije korona virusa
Dobra vest za Đokovića - Amerikanci ga puštaju na Ju-Es open?© Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Potencijalno odlična vest stigla je za Novaka Đokovića. Samo par dana nakon što je osvojio Australijan open po 10. put i stigao do 22. grend slem trofeja, iz Sjedinjenih Država je stigla važna informcija.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da će 11. maja ukinuti vanredno stanje proglašeno zbog epidemije kovida-19, što bi moglo da bude pozitivno po Novaka Đokovića.

Najbolji teniser sveta protekle godine nije mogao da igra na tri masters turnira u SAD, kao ni na Ju-Es openu, zbog toga što u SAD nije dozvoljen ulazak nevakcinisanim strancima. Sada bi sve to moglo da se promeni.

Skoro tri godine nakon što je ova zemlja uvela sveobuhvatne mere za borbu i suzbijanje korona virusa, Bajdenova administracija donela je odluku da se do 11. maja sve pripremi za prekid vanrednog stanja.

To znači da bi u SAD trebalo da bude moguće ući bez ograničenja koja se tiču vakcinacije, mada u velikom tekstu Njujork Tajmsa nije bilo preciznijih reči o toj temi. Ostaje da se vidi hoće li prekid vanrednog stanja uticati na pitanje ulaska stranaca u zemlju.

Bajden je u više navrata produžavao pomenute mere koje je uvela prethodna administracija Donalda Trampa 2020. godine. Kancelarija za upravljanje budžetom SAD je u saopštenju navela da će deklaracije biti ponovo produžene sve do 11. maja, a zatim ukinute, kako bi zdravstveni sistem te zemlje imao vremena da se pripremi.

To znači da će Novak Đoković sigurno propustiti prolećne masterse u Indijan Velsu i Majamiju, kao i prošle godine, ali bi tokom predstojećeg leta mogao da se vrati na tlo SAD i nastupi na Ju-Es openu, poslednjem grend slemu u sezoni.

image