Sport

Veliki šok za Argentinu, svetski vicešampion ne ide na Mundobasket

Košarkaška reprezentacija Argentine nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo, pošto je u Mar del Plati poražena od Dominikanske Republike sa 79:75, u meču poslednjeg, 12. kola grupe E završnig kruga američkih kvalifikacija za Mundobasket
Veliki šok za Argentinu, svetski vicešampion ne ide na MundobasketGetty © Marcelo Endelli

Poprilično neprijatno iznenađenje svojim navijačima priredila je Argentina.

Aktuelni svetski vicešampion i osvajač srebrne medalje na Mundobasketu u Kini 2019. godine, nije uspeo da se plasira na prvenstvo koje će se ove godine održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

"Gaučosi" su u poslednjem, odlučujućem meču kvalifikacija, imali 17 poena razlike u trećoj četvrtini, ali je Dominikanska Repubika u poslednjoj deonici neverovatnim preokretom stigla do trijumfa i plasmana na SP.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Žan Montero sa 22 poena. Kod domaćih najbolji je bio Gabrijel Dek sa 27 poena, dok je košarkaš Crvene zvezde Fakundo Kampaco ubacio 10, uz četiri skoka i pet asistencija.

Prvo mesto u grupi E osvojila je Kanada sa 11 pobeda i jednim porazom.

Dominikanska Republika je druga sa skorom 9/3, dok Venecuela i Argentina imaju po osam pobeda i četiri poraza.

Međutim, Venecuela je osvojila treće mesto zbog boljeg međusobnog skora.

Argentina je tako prekinula niz od devet uzastopnih plasmana na SP i prvi put će propustiti Mundobasket još od 1982. godine.


Plasman na SP iz grupe F izborile su selekcije SAD, Portorika, Meksika i Brazila. Brazil će igrati na Mundobasketu kao najbolji četvoroplasirani tim iz američkih kvalifikacija.

SP će biti održano u Japanu, Indoneziji i Filipinima od 25. avgusta do 10. septembra.

image