Sport

Da se ne zaboravi: Dok su u Beogradu padale NATO bombe, AEK gostovao Partizanu kao znak podrške

Grčki klub došao je da odigra prijateljsku utakmicu usred bombardovanja Srbije kao znak prijateljske solidarnosti
Da se ne  zaboravi: Dok su u Beogradu padale NATO bombe, AEK gostovao Partizanu kao znak podrške© Twiter/FK Partizan

Fudbalski klubovi AEK iz Atine i Partizan  na današnji dan slave uspomenu na jednu utakmicu koja je prevazišla sportske okvire.

Tog dana 1999. godine Grci su došli u srpsku prestonicu kako bi odigrali prijateljsku utakmicu sa crno-belima simbolično na praznik Blagovesti, 7. aprila, tokom NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine.

Incijator održavanja ove utakmice bio je Dimitris Melisanidis, vlasnik FK AEK, uz saglasnost fudbalera i posebno kapitena tima, Demisa Nikolaidisa.

Put preko Mađarske

Dolazak u Srbiju bio je izuzetno opasan jer su bombe svakodnevno padale svuda širom zemlje, ali to nije sprečilo rukovodstvo, igrače, ali i navijače atinskog kluba da dođu na utakmicu sa Partizanom. Fudbaleri i stručni štab su su išli avionom preko Mađarske, a po dolasku u našu zemlju suočili su se sa bombardovanim Novim Sadom. S druge strane, dan posle je došlo čak pet punih autobusa navijača u znak podrške i oni su se uvereli sa svim užasnima koji su se dešavali na jugu Srbije.

Da stvar bude još upečatljivija navijače FK AEK predvodio je Manolis Glezos, grčki antifašista, koji je prkosno skinuo 1941. godine fašističku zastavu sa Akropolja.

Prekid meča i upad na teren

Utakmica je obilovala silnim emocijama sa obe strane, pa je tako preko 15.000 navijača usred vazdušne opasnosti skandiralo Srbija, Grčka i Srbi i Grci braća zauvek. Igrao se 68. minut, rezultat je bio 1:1 (Kežman, Zogulis) kada je masa navijača ušla na teren i utakmica je prekinuta, upkos pokušajima sudije Dejana Delevića da je nastavi. Navijači dva tima su se na terenu pobratimili. 

Podrška širom Grčke

Uz to ne treba zaboraviti brojne gestove grčkih sportista i poznatih ličnosti koji su povodom bombardovanja naše zemlje održavali brojne proteste, a svakako je najupečatljiviji ostao onaj na trgu Sintagma u Atini, održan 26. aprila. Tada je nezaboravan govor održao legendarni grčki kompozitor Mikis Teodorakis, globalno poznat kao autor "sirtakija" i muzike za film "Grk Zorba".

Podršku i iskreno prijateljstvo grčkog naroda u najtežim trenucima za našu zemlju nikada ne bi trebalo da zaboravimo, bez obzira na to za koji klub navijamo. 

image