Sport

Pokušavaju da ih eliminišu, ali oni su sve jači – istorijski turnir u Madridu za Ruse

Ruski teniseri i teniserke blistaju na najvećem turniru na području Španije uprkos konstantnim pritiscima da bi trebalo da budu suspendovani
Pokušavaju da ih eliminišu, ali oni su sve jači – istorijski turnir u Madridu za RuseGetty © Clive Brunskill

U Madridu je trenutno na programu masters turnir za muškarce, odnosno takmičenje iz serije premijer, koje takođe donosi 1.000 bodova za eventualnu titulu.

Na šljaci "Magične kocke" nadmeću se najbolji, a posebno se među njima ističu Rusi, kojih je, u obe konkurencije, ostalo čak 11 u glavnom žrebu.

Kod muškaraca, na programu su mečevi trećeg kola za igrače koji su u donjoj polovini žreba – u ruskom derbiju sastaće se Danil Medvedev i Andrej Ševčenko, Aslan Karacev (pobedio našeg Lasla Đerea) će igrati protiv Aleksa de Minora, dok će Roman Safijuljin na megdan Bernabeu Zapati Miraljesu.

To znači da će samo iz tog dela kostura Rusija imati barem jednog predstavnika u četvrtoj rundi (Medvedev ili Ševčenko), a mogla bi i trojicu. Pošto će pobednik meča između Medvedeva i Ševčenka ići na boljeg iz duela Karaceva i De Minora, lako može da se desi da i u narednoj rundi vidimo okršaj dvojice ruskih igrača i plasman jednog u četvrtfinale.

Kada je u pitanju gornja polovina žreba, mečevi su već odigrani, a dalje su prošli Andrej Rubljov i Karen Hačanov. Njih dvojica će ukrstiti rekete u četvrtoj rundi i pobednik će se plasirati među osam najboljih.

Velike su šanse da jedan ruski teniser dođe do same završnice mastersa u Madridu, ali kako sada stvari stoje, moglo bi da ih bude više.

Što se devojaka tiče, tamo su na programu okršaji četvrtog kola – Ekatarina Aleksandrova izaziva prvu igračicu sveta Igu Švjontek, Ljudmila Samsonova će biti favoritkinja protiv Irina-Kamelije Begu, Mira Andrejeva ima meč karijere sa Arinom Sabalenkom, dok ćemo gledati još jedan ruski derbi, između Veronike Kudermetove i Darije Kasatkine.

Dakle, i u ženskoj konkurenciji Rusija će imati najmanje jednu četvrtfinalistkinju, sa dobrim šansama da ih bude više.

Oči teniskog sveta biće uprte u spomenutu Andrejevu, devojku koja je pre dva dana napunila 16 godina i postala prava senzacija u Madridu.

Dobila je specijalnu pozivnicu za turnir, a onda redom eliminisala favoritkinje Lejlu Fernandez, Beatris Hadad-Maju i Magdu Linet.

image