Sport

Berić za RT Balkan: Momci su na Mundobasketu sjajno iskoristili šansu, ali neophodan nam je sistem

Proslavljeni košarkaš, osvajač evropskog i svetskog prvenstva sa reprezentacijom Jugoslavije, Miroslav Berić, u razgovoru za RT Balkan otkrio je da je zadovoljan srebrnom medaljom koju je naš nacionalni tim osvojio u nedelju na Mundobasketu, kao i da nije pesimista povodom budućnosti srpske košarke
Berić za RT Balkan: Momci su na Mundobasketu sjajno iskoristili šansu, ali neophodan nam je sistem© ATA Images/ Ivica Veselinov

"Ne mogu da ne budem zadovoljan osvojenom srebrnom medaljom, kada vidite koju su želju i volju momci pokazali na ovom Svetskom prvenstvu. Pre početka takmičenja nisu im davane gotovo nikakve šanse, a oni su se muški borili i vodili Srbiju do finala", rekao je Berić na početku razgovora, pa potom nastavio:

"U finalnoj utakmici prvo poluvreme naša reprezentacija je odigrala na visokom nivou i da je uspela zadrži tu energiju i u drugom, dobili bismo Nemce, ali to je sport, samo se rezultat na kraju računa".

Selektor Pešić je rekao posle meča da je imao brojnih problema uoči finala, a jedan od njih je i taj što je Bogdan Bogdanović igrao "mrtav bolestan".

"Čuo sam to kada je rekao novinarima, ali nisam se uoči finala čuo ni sa kim da bih imao neku dodatnu informaciju. Sigurno da je bilo problema, ali makar su imali želju svi da igraju, što opet govori koliko im je stalo".

Budućnost košarke

U Srbiji se stalno ponavljaju priče šta bi bilo kad bi bilo, da neki igrači nisu odbili poziv selektora za Svetsko prvenstvo.

"Stalno govoriti o tome je dosadno, a i glupo. Činjenica je da mi nismo zemlja od 100 miliona stanovnika, pa da lako možemo da se odričemo ljudi, ali sa druge strane treba se fokusirati samo na one koji su tu i koji ne odbijaju da igraju. Takvi su igrači koji su osvojili srebrnu medalju. Data im je šansa, koju su oni iskoristili na najbolji mogući način. Mene posebno raduje što su to uglavnom mladi košarkaši pred kojima je budućnost. Mada i Bogdan, koji je najiskusniji, može komotno da igra još nekoliko ciklusa. Sjajna je stvar kada na početku karijere osvojiš medalju. To ti daje samopouzdanje za dalje".

Sistematski rad

Svetislav Pešić je posle finala rekao da nažalost ova medalja neće rešiti probleme srpske košarke.

"Nekada dođe baš talentovana, a nekada malo manje talentovana generacija, ali činjenica je da možemo uvek da budemo u nekom vrhu i favoriti na takmičenjima za medalje, ukoliko se sistematski bude dobro radilo sa mladim igračima prvenstveno. To je najbitnije. Nije poenta mlađih kategorija samo da se osvajaju medalje, što je lepo, ali nije dovoljno ako kasnije iz te generacije ne izađe barem jedan igrač za seniorsku reprezentaciju. Evo recimo mladi Jović prošle sezone što zbog povreda, što zbog drugih stvari, nije imao veliku minutažu u NBA, ali verujem da će u sezoni koja dolazi to da se promeni i da će nastaviti da se pravilno razvija".

Čini se da je na ovom prvenstvu u pojedinim momentima najviše u fokusu bio Aleksa Avramović.

"Da, ostavio je sjajan utisak. Vidim po sebi, ali i okolini kako izgovaramo ono čuveno Aleksaaa. Mislim da je lepo iskoristio šansu koja mu je data i da će tek u budućnosti dosta pokazati. Ali nije jedini, ovo je zajednički uspeh cele ekipe i selektora", zaključio je Berić.

image