Sport

Beker: Za Novaka ne postoji granica, on nije čovek

Kada bi osvojio veliki turnir, umesto slavlja, želeo je da razgovara o tome šta nije radio dovoljno dobro – tim rečima legendarni Nemac opisao je Đokovića
Beker: Za Novaka ne postoji granica, on nije čovekGetty © Clive Brunskill

Boris Beker, nekadašnji grend slem šampion i trener Novaka Đokovića, izjavio je za list "Gazeta delo sport" srpski igrač iznova i iznova potvrđuje da nije sa ove planete.

Đoković je u nedelju četvrti put u karijeri osvojio Ju-Es open pobedom nad Danilom Medvedevom u finalu, stigavši do 24. grend slem trofeja u karijeri.

"Nebo je granica. Tako je – za njega ne postoji granica. Da budeš ovako spreman, gladan i inspirisan sa 36 godina... To znači da on nije čovek", počeo je Beker.

"Zanimljivo je videti dokle će dogurati. Kod njega su glad i strast konstanta. Nedelju dana pre finala je zamolio saradnike da mu pomognu da uradi majice (sa brojem 24) jer je za njega cilj bilo osvajanje turnira i bio je siguran da će uspeti."

Pokušao je ukratko da analizira taj duel sa ruskim igračem, uz nagoveštaj kako bi Novakov pristup tenisu u budućnosti mogao da izgleda.

"Mislim da će se sada koncentrisati na grend slemove i igrati ih jedan po jedan, ne razmišljajući o konačnom cilju. Njegov najveći kvalitet je sposobnost transformacije. On je riterner koji igra sa osnovne linije, a primera radi, da bi pobedio (Danila) Medvedeva, izlazio je na mrežu i igrao servis-volej."

Čovek koji je najmlađi osvajač Vimbldona, šestostruki grend slem šampion i bivši "broj 1", imao je priliku da sarađuje sa Srbinom nekoliko godina, osvojivši kao Đokovićev trener šest pehara na najvećim turnirima, uz 14 mastersa.

"Menjao je planove. Njegova sjajna osobina jeste da svoj plan igre prilagođava potrebama meča – uvek ima plan B, C, D... Praktično, celokupan alfabet. Šta me je najviše iznenađivalo tokom naše saradnje? Činjenica da se nikada nije zadovoljavao. Nikada!", prisetio se Boris i nastavio:

"Kada bi osvojio veliki turnir, umesto slavlja, želeo je da razgovara o tome šta nije radio dovoljno dobro. Rekao bih mu: 'Nole, hajde da o tome razmišljamo sutra.' On ne bi učinio ništa, samo bi nastavio da analizira kako bi mogao da napreduje."

Iako su saradnju prekinuli u decembru 2016. godine, i dalje su dobri prijatelji.

"Veoma smo bliski. Nole ima dve ličnosti – jednu koja izlazi na teren i drugu van teren. Dobra je osoba, voli da čini dobro, kroz svoju Fondaciju pomaže deci i, ukoliko je neki njegov prijatelj u nevolji, biće prvi koji će pružiti ruku", zaključio je Beker koji to zna iz ličnog iskustva.

image