Sport

Počinje Evroliga, "večiti" brane boje Srbije: Zvezda i Partizan već prvog dana na terenu

Počinje nova sezona u košarkaškoj Evroligi počinje, Srbiju će predstavljati Partizan i Crvena zvezda, dok će šampionski trofej braniti madridski Real
Počinje Evroliga, "večiti" brane boje Srbije: Zvezda i Partizan već prvog dana na terenuGetty © David Ramos / Stringer

Pored "večitih rivala" u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju će igrati Alba, Anadolu Efes, Monako, Baskonija, Armani Milano, Bajern Minhen, Barselona, Fenerbahče, Asvel, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Valensija, Virtus i Žalgiris.

Evroliga je ranije odlučila da od ove sezone uvede novi format takmičenja, plej-in, kao u NBA ligi.

Plasman u plej-of na kraju regularnog dela sezone izboriće timovi od prvog do šestog mesta na tabeli, a sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa igraće jednu utakmicu i pobednik će ići direktno u plej-of Evrolige.

Poražena ekipa iz tog duela igraće tri dana kasnije protiv pobednika ekipa koje su zauzele deveto i 10. mesto na tabeli u regularnom delu. Domaćini svake utakmice u plej-inu biće ekipe koje su bile bolje plasirane na tabeli u regularnom delu.

Regularna sezona u Evroligi trajaće do 12. aprila 2024. godine, a plej-in bi trebalo da bude odigran 16. i 19. aprila. Plej-of će početi 23. aprila, dok je Fajnal-for na programu od 24. do 26. maja u Berlinu.

Čelnici Evrolige su nedavno objavili da su uveli obavezan razgovor kapitena timova i sudija na terenu pre svake utakmice, gde će se detaljno proći kroz obavezne aspekte za igrače tokom meča.

U ovoj sezoni treneri će imati na raspolaganju dva čelendža umesto dosadašnjeg jednog. Prvi čelendž treneri će morati da upotrebe u prvih 38 minuta igre, a ukoliko ga ne upotrebe do tada u poslednja dva minuta imaće pravo na samo jedan.

Od ove sezone trener će moći da traži čelendž kako bi se preispitala situacija da li je igrač fauliran prilikom šuta i na koliko sat treba da se vrati. Samoinicijativno sudije će moći da pregledaju ove situacije samo u poslednja dva minuta utakmice, kao i u produžetku, kako igra ne bi gubila na ritmu.

Nova sezona u Evroligi biće otvorena mečom između Crvene zvezde i Asvela, koji je na programu od 19 sati u Beogradu.

Srpski šampion će svoje mečeve kao domaćin igrati u "Štark areni", a crveno-beli su najavili da je veliko interesovanje za ovaj duel i očekuju da će utakmici sa Asvelom prisustvovati oko 20.000 navijača.

Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku dovela 10 košarkaša (Dejan Davidovac, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Adam Hanga, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis, Šabaz Nejpir, Jago dos Santos i Nemanja Bjelica), a klub je napustilo takođe 10 igrača (Stefan Marković, Luka Vildoza, Hasan Martin, Džon Holand, Bendžamin Bentil, Ognjen Dobrić, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev, Nikola Ivanović i Miroslav Raduljica).

"Idemo meč po meč. Napravili smo skup dobrih igrača koji tek treba da budu dobri. Naša očekivanja su najveća. Ali za nas je ovo najopasnija i najteža utakmica jer je prva. Igrači jedva čekaju da počne. Sve to treba da se uskladi, da ne izgorimo. Nadam se da smo dovoljno iskusni da možemo da odigramo na 40 minuta", istakao je trener Duško Ivanović i dodao da zna da se igra francuske ekipe odvija preko Nanda De Koloa i Žofrija Lovernja.

"Sa njima i bez njih to su dve potpuno nove ekipe. Mislim da nije bilo sakrivanja na pripremnom meču. Ali niti smo mi, niti oni bili kompletni", zaključio je Ivanović.

Majk Tobi je novi centar na Malom Kalemegdanu i jedva čeka da debituje u Evropi.

"Prva utakmica pred našim navijačima. Znamo da će biti dobra atmosfera. Prva je utakmica, uvek osećaš pritisak. Fokusirani smo na ono što mi možemo da uradimo kako bismo došli do pobede. Puna hala je motivacija. Pokušaćemo da ne budemo baš previše uzbuđeni i da iskoristimo tu energiju navijača da dođemo do pobede", izjavio je Tobi.

On je dodao da je zadovoljstvo sarađivati sa Milošem Teodosićem.

"Zasluga je na njemu i tome kako dobro on igra. Nismo imali previše treninga, ovo je naš prvi meč u Evroligi kako igramo zajedno. Nadamo se da možemo da izgradimo tu vezu tokom sezone."

Nemanja Nedović očekuje iscrpljujuću borbu.

"Dolazi nam u goste ekipa koja je atletski veoma moćna i ima iskusne igrače na evroligaškom nivou. Igra im se zasniva na dvojcu De Kolo i Lovernj. Imaju ekstra visokog igrača. Sigurno nas očekuje iscrpljujuća utakmica i mislim da smo spremni. Motiv je puna hala. Ali treba da se fokusiramo na teren i da euforija ne utiče na nas. Znamo da to može da krene u pogrešnom pravcu. Pun fokus na teren pa ćemo videti", dodao je Nedović.

Košarkaši Partizana, koji su prošle sezone eliminisani u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige od ekipe Reala posle pet utakmica, gostovaće kod ekipe Makabija od 20.05 časova.

Partizan su u letnjem prelaznom roku napustili Jam Madar, Dante Egzum, Matijas Lesor i Joanis Papapetru, dok su u redove crno-belih stigli Ognjen Jaramaz, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski i Mateuš Ponitka.

"Igramo protiv Makabija. Zna se kakva nas atmosfera očekuje na tom terenu sa zaista fenomenalnom podrškom koju navijači Makabija pružaju svom timu. Isti trener vodi tim, imaju promene u rosteru, ali je način igre isti. To znači, mnogo tranzicije. Žele u kontranapad kada prime koš, njihova energija u ofanzivnom skoku je tu. Dosta toga rešavaju kroz igru '1 na 1', a imaju i specifičan napad. Videćemo kako ćemo reagovati", naveo je trener Partizana Željko Obradović.

Crno-beli su do elitnog takmičenja došli titulom u ABA ligi, čime su prekinuli višegodišnju dominaciju večitog rivala.

I oni očekuju strastvenu podršku jer su već prodali više od 16.000 sezonskih ulaznica.

"Pre ili kasnije uvek igraš sa svima. Ne razmišljamo na taj način. Makabi je prvi, probali smo da se spremimo najbolje, da igramo maksimalno. Da probamo da odigramo dobru utakmicu i da vidimo gde smo. Sitni problemi su tu, nadam se da ništa neće uticati da ekipa bude kompletna", zaključio je Obradović.

Aktuelni evropski šampion madridski Real je u letnjem prelaznom roku doveo samo argentinskog košarkaša Fakunda Kampaca. Najveći posao u prelaznom roku napravio je Panatinaikos, koji je angažovao čak 11 novih igrača i trenera Ergina Atamana.

image