Sport

Razjašnjen skandal sa doping kontrolom – Novak nije odbio testiranje, ali je procedura ispoštovana

Velika prašina podignuta je posle četvrtfinala u Malagi zbog događaja u kojem je najbolji teniser svih vremena bio u glavnoj ulozi
Razjašnjen skandal sa doping kontrolom – Novak nije odbio testiranje, ali je procedura ispoštovanaGetty © Clive Brunskill

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) dostavila je saopštenje francuskom "Ekipu" povodom žalbi Novaka Đokovića o antidoping kontroli tokom Završnog turnira Dejvis kupa u Malagi.

Đoković je nakon trijumfa nad Velikom Britanijom u četvrtfinalu, na konferenciji za medije izjavio da mu se prvi put u karijeri dogodilo da mu je tražen uzorak za antidoping kontrolu pre meča.

Novak je antidoping presedan nazvao sramnim i nečuvenim, istakavši da nije mogao da obavlja ustaljene rutine prilikom zagrevanja za duel sa Kameronom Norijem, pošto je konstantno imao pratnju nekoga iz Svetske antidoping agencije (VADA).

"Imao sam kraću raspravu sa ljudima iz antidoping agencije. Nisam verovao da su doneli takvu odluku, za 20 i više godina moje karijere mi se nikad nije desilo da sat i po pre meča treba da idem na doping kontrolu. Imam svoju rutinu, ne treba mi ta distrakcija – da mi uzimaju urin i krv, da razmišljam mogu li u tom trenutku da dam urin", rekao je Đoković između ostalog.

Tražena je suspenzija za najboljeg igrača svih vremena, potom je reagovala Antidoping agencija Srbije koja je od VADA zatražila hitno razrešenje situacije, a ono je stiglo od nadležnog teniskog tela.

"Važno je da se naglasi da Đoković nije odbio test", počinje se u saopštenju Međunarodne agencije za integritet tenisa.

"Pravilo je da se igrača obavesti, a onda je dužan da se testira što pre. U takmičenjima kao što je Dejvis kup, igrač se o tome može informisati pre meča, dok se u drugim takmičenjima to obično radi posle meča. To je već uhodana procedura."

Dodaje se da postoji mogućnost izbora kada su kontrole u pitanju.

"Igrači imaju pravo da odluče hoće li da se testiraju pre meča. Ako neće, kontrola će uslediti posle njega. Imaju pravo izbora. Igrači se obično odlučuju na kontrolu pred meč, jer ih to rešava obaveza kada se sve završi, ali je dozvoljena i jedna i druga solucija", zaključuje se u saopštenju.

Đoković je potom nastupio u polufinalu protiv Italije i postao tragičar, pošto je poražen dva puta u jednom danu, čime je doživeo neuspeh koji mu se nikada nije dogodio u dosadašnjoj karijeri.

image