Sport

I Britanci moraju da skinu kapu: Novak u izboru za sportistu godine "Bi-Bi-Sija"

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, nalazi se među nominovanima za nagradu sportiste godine koju dodeljuje britanski "Bi-Bi-Si"
I Britanci moraju da skinu kapu: Novak u izboru za sportistu godine "Bi-Bi-Sija"Getty © Clive Brunskill

Najveći britanski mediji svake godine bira najboljeg sportistu ili sportistkinju, a čini se da bi ona ponovo mogla u ruke Srbina.

Posle izuzetno uspešne sezone Novak Đoković našao se na listi kandidata koju je objavio "Bi-Bi-Si" za nagradu najboljeg sportiste ove godine koju je prethodno osvojio Lionel Mesi.

Srpski as je veliki favorit, a među nominovanima su Erling Holand, fudbaler Mančester sitija, vozač Red Bula Maks FerstapenSimon Bajls, američka gimnastičarka, Aitana Bonmati, fudbalerka kojoj je upravo Novak dodelio "Zlatnu loptu", kao i južnoafrički ragbista Sija Kolisi.

Prošle godine je dobitnik nagrade bio Lionel Mesi zbog toga što je odveo Argentine do trofeja na Svetskom prvenstvu, ali čini su ove godine Novakova ostvarenja veća od svih koji su postigli ostali kandidati.

On je u sezoni za nama osvojio tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open), na četvrtom je igrao finale (Vimbldon), čime je postao najuspešnija osoba koja je ikada uzela reket u ruke, sa 24 pehara sa najvećih turnira.

Trijumfovao je i na Završnom turniru u Torinu – rekordni, sedmi put, što mu je omogućilo da osmi put kalendarsku godinu završi na prvom mestu.

Nikome to do sada nije pošlo za rukom, kao ni da dođe do 400 sedmica na "broju 1", što je Đoković već premašio.

Glasanje za sportistu godine otvoreno je do 12. decembra, a konačni rezultati, odnosno ime pobednika, biće saopšteni 19. decembra.

Novak je 2011. godine već osvojio nagradu koju dodeljuje "Bi-Bi-Si".

image