Sport

Novak na broju 405 završava istorijsku godinu, a zna se i kada počinje sledeću

Najbolji teniser svih vremena započeo je 405. sedmicu na prvom mestu ATP rang-liste
Novak na broju 405 završava istorijsku godinu, a zna se i kada počinje sledećuGetty © Clive Brunskill

Novak Đoković osmi put u karijeri kalendarsku godinu završava kao najbolji teniser sveta, što nikome do sada nije pošlo za rukom.

Đoković je nakon fantastičnih uspeha u prethodnih 12 meseci potvrdio zvanje najvećeg igrača svih vremena (GOAT) i postavio rekorde koji će teško biti nadmašeni.

Osvojio je 24 grend slema, a rivali mu, baš kao i u prethodnih sedam navrata, tokom novogodišnjih praznika gledaju u leđa. Trenutno ima 11.245 bodova, skoro 2.500 više od prvog pratioca Karlosa Alkaraza (8.855).

Sledi Rus Danil Medvedev sa 7.600 bodova, dok prvih deset kompletiraju Janik Siner (6,490), Andrej Rubljov (4.805), Stefanos Cicipas (4.235), slede Nemac Aleksander Zverev (3.985), Holger Rune (3.660), Hubert Hurkač (3.245) i Tejlor Fric (3.100).

Svetski "broj 1" pokušaće da nastavi dominaciju i sa punih 36 godina i već je poznato kakav mu je raspored na početku nove sezone.

Prvo putuje u Rijad, gde će 27. decembra odigrati egzibicioni meč upravo protiv Alkaraza, nakon čega će se uputiti u Australiju. Prva stanica je Pert, gde će biti deo tima Srbije na Junajted kupu.

Na Junajted kupu je Srbija u grupi sa Kinom i Češkom – u četvrtfinale idu pobednici svih šest grupa, plus dve najbolje drugoplasirane ekipe.

Prvi zvanični meč u novoj sezoni Đoković će odigrati u nedelju, 31. decembra, sa početkom od 10 ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Rival će mu biti Džidžen Džang, trenutno 58. teniser sveta. Osvojio je Azijske igre, igrao prvo polufinale u karijeri u Hamburgu, a u Madridu je igrao četvrtfinale mastersa, tako da mu je prošla sezona bila najbolja u karijeri.

Odmah posle će i Olga Danilović ukrstiti rekete sa Kinven Dženg, 15. na svetu. Danilovićeva zbog povrede nije odigrala nijedan meč još od kraja avgusta na Ju-Es openu, a sada pokušava da se vrati u formu.

"Kada sam prvi put čula da igramo protiv Srbije, to mi je bio šok. Pomislila sam – ma, nije moguće. Nisam imala priliku da igram protiv Novaka Đokovića. Izuzetno sam srećna što igramo protiv Srbije", istakla je Ćinven Dženg.

Ako duel bude izjednačen posle dva singla, odluka će pasti u miksu, čiji sastav će naknadno biti određen. U srpskoj selekciji će biti još Hamad Međedović, Nikola Ćaćić, Natalija Stevanović i Dejana Radanović.

Drugog januara Srbija igra protiv Češke, ali u dnevnom terminu po lokalnom vremenu, tj. od tri ujutru po srednjoevropskom. Danilovićeva će igrati protiv vimbldonske šampionke Markete Vondrušove, a zatim sledi sudar Đokovića sa 31. teniserom sveta Jiržijem Lehečkom.

Po završetku Junajted kupa, Novak putuje u Melburn gde brani trofej na prvom grend slemu u sezoni – Australijan openu.

Ozi open na programu je od 14. do 28. januara i igra se za nagradni fond od 76.500.000 australijskih dolara.

image