Sport

Odjavio Srbiju, ali nema pravo da igra za Belgiju – Mile Svilar ostao bez reprezentacije

Odluka da odjavi "orlove" talentovanom čuvaru mreže izgleda će se obiti o glavu
Odjavio Srbiju, ali nema pravo da igra za Belgiju – Mile Svilar ostao bez reprezentacije© Fabio Rossi / Contributor

Golman Rome Mile Svilar nema pravo da brani za fudbalsku reprezentaciju Belgije, izjavio je selektor nacionalnog tima ove zemlje Domeniko Tedesko.

Svilar (24) je rođen u Antverpenu, branio je za sve omladinske selekcije Belgije, ali je 2020. godine odlučio da promeni sportsko državljanstvo i da u budućnosti nastupa za Srbiju.

Za "orlove" je nastupio samo jednom, bilo je to u septembru 2021. godine u prijateljskom susretu sa Katarom (4:0), da bi se nedavno dogodio novi preokret.

Nakon sjajnih nastupa u dresu rimskog kluba, dobio je poziv selektora Dragana Stojkovića Piksija za predstojeće mečeve, ali ih je odbio u nameri da se vrati Belgijancima.

Rekao je da ne želi više da bude deo srpskog tima, samo što nije računao na probleme koje može da mu izazove nova promena.

"Pratili smo mesecima Svilara, ali naša pravna služba je bila jasna – ne možemo da ga pozovemo u reprezentaciju Belgije. On je već branio za Srbiju, pravna služba je bila vrlo jasna oko toga. Šteta, ali Svilar ne može da promeni Savez. Međutim, zadovoljni smo golmanima koje imamo. Imamo kvalitetne golmane", rekao je Tedesko na konferenciji za medije uoči prijateljskih mečeva sa Republikom Irskom i Engleskom.

Belgijski mediji navode da Svilar ne ispunjava uslove Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da ponovo promeni sportsko državljanstvo.

Svilar je ove sezone branio na 15 mečeva za Romu.

image