Sport

MOK odredio: Najviše 55 ruskih sportista u Parizu, biće im zabranjeno učestvovanje na ceremonijama

Kako prenose RIA novosti, Međunarodni olimpijski komitet (MOK), saopštio je da je maksimalan broj ruskih sportista koji mogu učestvovati na Olimpijskim igrama tek 55, kao i da oni ne mogu učestvovati u ceromonijama otvaranja i zatvaranja najveće sportske smotre na svetu
MOK odredio: Najviše 55 ruskih sportista u Parizu, biće im zabranjeno učestvovanje na ceremonijamaGetty © Marc Piasecki

MOK je prethodno odredio pravilnik po kojem ruski sportisti mogu nastupati na Olimpijskim igrama.

Ovo znači da će sportisti iz Rusije moći da se takmiče na Olimpijskim igrama isključivo pod neutralnom zastavom, kao što je bio slučaj i na prošlim Igrama u Tokiju 2021. godine.

U decembru prošle godine, MOK je doneo odluku da će Rusi moći da nastupaju bez nacionalnih obeležja poput isticanja zastave i himne.

Međunarodni olimpijski komitet je sada odredio da je maksimalan broj ruskih sportista, koji će učestvovati na OI u Parizu - 55.

Na predstojeće Olimpijske igre se već se kvalifikovalo 12 ruskih i sedam beloruskih sportista, navode iz MOK-a.

Dodaje se da će njima, kao i beloruskim sportistima, biti zabranjeno da učestvuju u ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara.

Medalje ruskih i beloruskih sportista neće biti uzete u obzir u ukupnom plasmanu Olimpijskih igara u Parizu, saopštio je MOK.

"Trenutno imamo 12 sportista iz Rusije i sedam iz Belorusije, od ukupnog broja od šest hiljada kvalifikovanih takmičara. Najrealniji scenario je da će na kraju biti oko 36 Rusa i 22 Belorusa. Maksimalan broj je 55 iz jedne, a 28 iz druge zemlje", rekao je Džejms Mekleod, MOK-ov direktor odeljenja za nacionalne komitete.

image