Sport

Makron predložio prekid vatre tokom Igara u Parizu – Putin: Nisam čuo, razmotrićemo

Putin je istakao da postoji mogućnost prekida vatre tokom Olimpijskih igara u Parizu, ali da će se pri odlučivanju voditi državnim interesima
Makron predložio prekid vatre tokom Igara u Parizu – Putin: Nisam čuo, razmotrićemoGetty © Chesnot / Contributor

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da će razmotriti predlog Emanuela Makrona o prekidu vatre u Ukrajini tokom najveće svetske smotre sportista.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta, zbog čega je Makron predložio primirje tokom tog perioda.

"Ovo je poruka mira", pre nego što je prevodilac preneo da je francuski predsednik rekao da ta zemlja deluje u skladu sa duhom olimpijskog pokreta.

Makron je dodao da će francuske vlasti poštovati odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da ruski sportisti učestvuju u neutralnom statusu.

"Naravno, sa pažnjom ćemo pratiti njihove nastupe, kako niko od sportista ne bi zloupotrebio ovu situaciju."

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije čuo da je njegov kolega izneo takav predlog i rekao je da će o svemu razmisliti.

"Ne znam za tu izjavu francuskog predsednika. Spremni smo da razmotrimo svaki predlog, ali uvek, u svakoj situaciji, reagovaćemo u skladu sa interesima Ruske Federacije", jasan je bio Putin.

Putin će biti predsednik još najmanje šest godina, pošto je ostvario istorijsku pobedu na izborima održanima u prethodna tri dana.

"To je stvar stranog lidera, bilo da želimo da prihvatimo ili ne", istakao je između ostalog Makron.

Na Olimpijskim igrama očekuje se učešće više od 10.500 sportista iz 206 zemalja.

image