Sport

Rusi imaju samo jedan uslov za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu

Prema nekim informacijama, trenutno samo šest ruskih sportista ispunjava uslove MOK-a za učešće na Olimpijskim igrama
Rusi imaju samo jedan uslov za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu© РИА Новости/Алексей Филиппов

Ruski ministar sporta Oleg Maticin istakao je princip jednakosti kao obavezan uslov za povratak Rusa na međunarodna takmičenja.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku da Rusija nastupa na najvećoj smotri sportista, ali pod neutralnim statusom.

Međutim, diskriminatorni uslovi su odbili mnoge sportiste iz Rusije, pa su tako skakači u vodu doneli konačnu odluku da se neće takmičiti u Parizu.

Ti uslovi, između ostalog, kažu da sportisti moraju da se odreknu nacionalne zastave, himne, grba, ali i bilo kakvog simbola koji asocira na Rusku Federaciju i Belorusiju, kao i da ne smeju da podržavaju Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Nastavljamo da vodimo dijalog sa međunarodnim federacijama. Oni shvataju da se bez učešća Rusa gubi zabava i sportisti gube interes jer takmičenje nije realno", rekao je Maticin.

"Vrednost medalja osvojenih na svetskim šampionatima, u slučaju da Rusi nisu među učesnicima, naravno da drastično opada."

Maticin je otkrio šta je jedini uslov Rusa za povratak na veliku scenu.

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti većina međunarodnih federacija doneti adekvatne odluke o prihvatanju naših sportista. Glavni uslov za učešće Rusa je da im se obezbede jednaka prava, što ne bi smelo da se krši nikakvim regulativama."

On je dodao da bi i čelnici međunarodni sporta moraju da prestanu sa "zakonskim opstrukcijama".

"Nikakvi zahtevi ili deklaracije ne smeju da predstavljaju prepreku za nastup ruskih i beloruskih sportista na međunarodnim takmičenjima", zaključio je Maticin.

Prema nekim informacijama, trenutno samo šest ruskih sportista ispunjava uslove MOK-a za učešće na Igrama.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. jula do 11. avgusta.

image