Srbija i Balkan

Znaju li u VADA nešto što mi ne znamo? "Očekujemo mali broj neutralnih sportista u Parizu"

Iz nadzornog tela koji se bavi kontrolisanjem dopinga u svetskom sportu stižu neobične informacije
Znaju li u VADA nešto što mi ne znamo? "Očekujemo mali broj neutralnih sportista u Parizu"Getty © James Chance / Stringer

Predsednik Svetske antidoping agencije (VADA) Vitold Banjka izjavio je da očekuje "veoma malu" grupu neutralnih sportista koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku da Rusija nastupa na najvećoj smotri sportista, ali pod neutralnim statusom.

Međutim, diskriminatorni uslovi su odbili mnoge sportiste iz Rusije, pa su tako skakači u vodu doneli konačnu odluku da se neće takmičiti u Parizu.

Ti uslovi, između ostalog, kažu da sportisti moraju da se odreknu nacionalne zastave, himne, grba, ali i bilo kakvog simbola koji asocira na Rusku Federaciju i Belorusiju, kao i da ne smeju da podržavaju Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Ta grupa takozvanih neutralnih sportista biće veoma ako uopšte budu učestvovali na Olimpijskim igrama u Parizu", izjavio je Banjka.

"Rusi će bojkotovati te uslove, kriterijume koje je MOK predložio. Mali krug sportista koji ispunjavaju kriterijume Međunarodnog olimpijskog komiteta će učestvovati."

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, pozvao je Olimpijski komitet Rusije (ROK) da donese konačnu odluku o tome da li uopšte želi na Igre u prestonici Francuske.

U međuvremenu, Ruska federacija u ritmičkoj gimnastici poslaće svoje predstavnike u Pariz.

"Imam normalan stav prema ovoj situaciji", istakao je predsednik Saveza Vasilij Titov za "RIA Novosti".

"Svaki sportista mora da donese odluku. Verujem da politika nema nikakve veze sa sportom. Ovo je svačiji izbor. Mi, a tu govorim u ime naše federacije, nećemo se mešati u lični izbor sportista."

Ruski takmičari u ritmičkoj gimnastici koji su dobili mogućnost da učestvuju na Igrama su Jana Lebedeva, Angela Bladseva, Kiril Kozlo i Danila Kasimov.

image