Sport

Nakon suspenzije Valijeve, Rusiji oduzeto zlato iz Pekinga

Ruski tim pao je na treće mesto na ekipnom turniru u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, nakon što je oduzeto zlato u čijem osvajanju je učestvovala Kamila Valijeva
Nakon suspenzije Valijeve, Rusiji oduzeto zlato iz Pekinga© РИА Новости/Григорий Сысоев

Međunarodna klizačka unija (ISU) oduzela je zlato ruskim klizačima na ekipnom turniru Olimpijskih igara 2022, nakon što je Kamila Valijeva suspendovana zbog kršenja antidoping pravila.

Rezultati ruske klizačice su poništeni, što je dovelo do promene položaja na timskom turniru. Prvo mesto, umesto Rusa, zauzeo je tim SAD (65 bodova), drugi su bili Japanci (63), a na treće mesto pala je reprezentacija Rusije (54).

Ruski olimpijski komitet je naglasio da, prema pravilima, rezultati ekipnih takmičenja na Olimpijskim igrama 2022. ne zavise od ishoda pojedinačnog slučaja Valijeve i da ne podležu pravnoj reviziji, a takođe je izrazio spremnost da, ukoliko je potrebno, preduzme mere za zaštitu ruskih interesa.

Međunarodna klizačka unija se poziva na stav 10. člana 10. Antidoping pravila ISU, kao i na stav 10. člana 12. Ruske antidoping agencije (RUSADA), prema kojem, pored automatskog poništavanja prikazanih rezultata, na takmičenju tokom kojeg je uzet pozitivan uzorak, svi ostali rezultati klizača, počev od dana uzimanja pozitivnog uzorka, moraju biti poništeni sa svim nastalim posledicama, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) suspendovao je u ponedeljak Valijevu na četiri godine zbog kršenja antidoping pravila.

Valijeva, jedna od najtalentovanijih klizačica u istoriji ovog sporta, uprkos brojnim priznanjima i medaljama koja je osvojila kao 15-godišnjakinja, više od dve godine je na meti Svetske antidoping agencije.

"Odluka Suda za sportsku arbitražu o diskvalifikaciji ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve je politizovana. Rusija će pokrenuti žalbene procedure", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno, ne slažemo se sa tim. Po mom mišljenju, to je politizovana odluka. Ako postoje neki žalbeni mehanizmi, oni definitivno treba da budu upotrebljeni. Moramo da štitimo interese naših sportista do kraja", dodao je Peskov.

image