Sport

Putin: ROK da donese odluku o učešću na Igrama, ograničenja u sportu su ograničenja ljudskih prava

Vladimir Putin pozvao Olimpijski komitet Rusije da sam donese odluku o nastupu na Olimpijskim igrama
Putin: ROK da donese odluku o učešću na Igrama, ograničenja u sportu su ograničenja ljudskih prava© РИА Новости/Сергей Гунеев

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku da Rusija nastupa na prestojećim Olimpijskim igrama u Parizu, ali pod neutralnim statusom. 

Međutim, diskriminatorni uslovi su odbili mnoge sportiste iz Rusije, pa su tako skakači u vodu donelikonačnu odluku da se neće takmičiti na Olimpijskim igrama.

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, pozvao je Olimpijski komitet Rusije (ROK) da donese konačnu odluku o tome da li uopšte želi na Igre u prestonici Francuske.

"Razumem da sve što je u vezi sa učešćem ili neučešćem, diskriminacijom naših sportista, visokim dostignućima na međunarodnim takmičenjima. Čini mi se da nema potrebe da pričamo o tome... Sada naš Olimpijski komitet mora da donese konačnu odluku o tome šta raditi u vezi sa tim. Sport, a Olimpijska povelja to kaže, jeste ljudsko pravo, svaki sport je ljudsko pravo. Dakle, bilo kakva ograničenja su ograničenja ljudskih prava", rekao je Putin.

Lider Ruske Federacije je primetio da međunarodni zvaničnici iskrivljuju samu ideju međunarodnog olimpizma, koja danas izgleda suprotno od principa na kojima je rođena.

"Činjenica je da je međunarodni sport veoma komercijalizovan. Svaki korak tamo zavisi od oglašivača, od sponzora. Sponzori su velike kompanije, zavise od političkih elita svojih država. Krug je zatvoren, to je sve. Svi problemi proističu iz ovoga", ocenio je Putin.

image