Sport

CAS otkrio kada će biti poznata kompletna odluka o suspenziji Kamile Valijeve

Mlada Ruskinja uskoro bi mogla da sazna kompletnu odluku koja se tiče njene suspenzije
CAS otkrio kada će biti poznata kompletna odluka o suspenziji Kamile ValijeveGetty © Matthew Stockman

Sud za sportsku arbitražu (CAS) mogao bi do kraja sledeće sedmice da objavi kompletnu odluku o slučaju ruske klizačice Kamile Valijeve.

CAS je u ponedeljak suspendovao Valijevu na četiri godine zbog kršenja antidoping pravila. U objašnjenju presude istaknuto je da klizačica iz Kazanja nije uspela da dokaže da nije namerno uzimala doping.

Valijeva je od 25. decembra 2021. lišena svih titula, medalja i novčanih nagrada za učešće na takmičenjima, zbog čega je Međunarodna klizačka unija (ISU) oduzela zlato ruskim klizačima na ekipnom turniru Olimpijskih igara 2022. godine.

Rezultati ruske klizačice su poništeni, što je dovelo do promene položaja na timskom turniru. Prvo mesto, umesto Rusa, zauzeo je tim SAD (65 bodova), drugi su bili Japanci (63), a na treće mesto pala je reprezentacija Rusije (54).

Obaveštajno i istražno odeljenje Svetske antidoping agencije (VADA) nastavilo je istragu o umešanosti njenog tima, a sada je nagovešten i potencijalni termin objavljivanja konačne odluke. Pres služba CAS-a je u izjavi za "RIA Novosti" istakla da, u slučaju da se obe strane usaglase, odluka bi mogla da bude objavljena do kraja sledeće sedmice.

"Arbitražna odluka koju je donelo veće Suda trenutno podleže preispitivanju poverljivosti. To znači da strane mogu zahtevati da odluka ili određene informacije sadržane u njoj ostanu poverljive. Iz tog razloga, odluka nije odmah objavljena na veb stranici CAS-a", navode iz Suda za sportsku arbitražu.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov istakao je da će Rusija pokrenuti žalbene procedure, dok su iz Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) istakli da je ovim potezom "objavljen rat ruskom sportu".

"Proces će trajati nekoliko dana, ali je moguće da odluka – ili kompletna ili delimična – bude objavljena do kraja sledeće nedelje", dodaje se.

Valijeva je suspendovana zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine.

U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu. Oba testa bila su negativna.

Svetska antidoping agencija predala je slučaj Sudu za sportsku arbitražu, uz učešće Svetske klizačke unije i Ruske antidoping agencije.

image