Sport

Kamila Valijeva - rusko klizačko čudo od deteta i trn u oku Svetske antidoping agencije

Kamila Valijeva je jedna od najtalentovanijih klizačica u istoriji ovog sporta, ali je, uprkos brojnim priznanjima i medaljama koja je osvojila kao 15-godišnjakinja, više od dve godine na meti Svetske antidoping agencije
Kamila Valijeva - rusko klizačko čudo od deteta i trn u oku Svetske antidoping agencijeGetty © Matthew Stockman

Sud za sportsku arbitražu suspendovao je mladu rusku klizačicu Kamilu Valijevu na četiri godine, zbog kršenja antidoping propisa, prenele su svetske agencije.

Sud za arbitražu u sportu u objašnjenju presude istakao je da klizačica iz Kazanja nije uspela da dokaže da nije namerno uzimala doping.

Valijeva je gotovo dve godine trn u oku Svetske antidoping agencije, koja pokušava da je kazni još od Olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. godine.

Tada 15-godišnja Valijeva, neposredno pošto je sa Rusijom osvojila zlato u ekipnom takmičenju, suspendovana je zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine.

U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu.

Oba testa bila su negativna.

Pomalo čudno izgledao je tada pokušaj da se Ruskinja suspenduje baš pred finale u pojedinačnoj konkurenciji. Valijeva je ipak dobila priliku da se takmiči, ali je, nastupajući pod velikim pritiskom, završila na četvrtom mestu i u suzama.

Svetska antidoping agencija predala je slučaj Sudu za sportsku arbitražu, uz učešće Svetske klizačke unije i Ruske antidoping agencije.

Konačnu odluku o suspenziji mlade ruske klizačice doneo je Sud za arbitražu u sportu, koji je oduzeo sve medalje i titule Valijevoj od 25. decembra 2021. godine, uključujući i novčane nagrade za učešće na takmičenjima.

Rusija je već najavila žalbu.

"Odluka Suda za sportsku arbitražu o diskvalifikaciji ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve je politizovana. Rusija će pokrenuti žalbene procedure", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekadašnji trener sovjetske klizačke reprezentacije Tatjana Tarasova nije birala reči govoreći o odluci Suda za sportsku arbitražu.

"Hulje i bezakonici! Naravno da moramo da se žalimo na odluku. Protiv ološa se moramo boriti njihovim oružjem. Kamila će moći da se takmiči u Rusiji. Ona je jaka devojka i može sve. Prljave svinje, iskaljuju bes protiv naše države na devojčici", veoma oštra bila je Tarasova.

Valijeva je odluku o četvorogodišnjoj suspenziji saznala na treningu.

Devojčica iz Kazanja jedna je od najmlađih sportista pozitivnih na nedozvoljene supstance u istoriji Olimpijskih igara.

Mlada Ruskinja osvojila je zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na prvenstvu Rusije, bila najbolja na Evropskom prvenstvu, gde je postavila rekord u kratkom programu, a osvojila je i medalju na Olimpijskim igrama 2022. na ekipnom turniru.

Valijeva je rođena 2006. godine i u aprilu će postati punoletna.

image