Sport

Valijeva suspendovana na četiri godine, Peskov najavljuje žalbu

Sud za sportsku arbitražu (CAS), odlučio je da suspenduje rusku klizačicu Kamilu Valijevu na četiri godine, zbog kršenja antidoping pravila, navodi se na sajtu suda. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, najavio je žalbu na ovu odluku i osudio je kao politizovanu
Valijeva suspendovana na četiri godine, Peskov najavljuje žalbuGetty © Matthew Stockman

Valijeva će od 25. decembra 2021. biti lišena svih titula, medalja i novčanih nagrada za učešće na takmičenjima.

Od pomenutog perioda, klizačica je osvojila zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na prvenstvu Rusije, bila najbolja na Evropskom prvenstvu, gde je postavila rekord u kratkom programu, a osvojila je i medalju na Olimpijskim igrama 2020. u ekipnom turniru.

"Odluka Suda za sportsku arbitražu o diskvalifikaciji ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve je politizovana. Rusija će pokrenuti žalbene procedure", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno, ne slažemo se sa tim. Po mom mišljenju, to je politizovana odluka. Ako postoje neki žalbeni mehanizmi, oni definitivno treba da budu upotrebljeni. Moramo da štitimo interese naših sportista do kraja", dodao je Peskov.

Iz Suda za sportsku arbitražu navode da je odluka konačna, te da Valijeva ima pravo da se žali Saveznom sudu Švajcarske u roku od 30 dana po ograničenim osnovama.

CAS je suspendovao Valijevu zbog slučaja dopinga koji je otkriven na Zimskim olimpijski igrama 2022. godine.

Period diskvalifikacije se računa od 25. decembra 2021. kada je ustanovljen prvi pozitivan nalaz na doping.

Ruska reprezentativka u umetničkom klizanju ima 17 godina i dosad je osvajala zlatne medalje na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu.

image