Sport

Odbijena žalba Rusije na suspenziju u MOK-u: Sud u Lozani doneo odluku

Ruski olimpijski komitet ostaje suspendovan od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, nakon poslednje odluke
Odbijena žalba Rusije na suspenziju u MOK-u: Sud u Lozani doneo odlukuGetty © Clive Mason / Staff

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) odbio je u petak žalbu Rusije na suspenziju iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), prenosi "Rojters".

"Arbitražno veće CAS-a koje je razmatralo predmet odbilo je žalbu i potvrdilo osporenu odluku, navodeći da Izvršni odbor MOK-a nije prekršio principe zakonitosti, jednakosti, predvidivosti ili proporcionalnosti", navodi se u saopštenju CAS-a.

Sama odluka je konačna, ali stranke mogu uložiti žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske u roku od 30 dana.

Kako se navodi, MOK je suspendovao Rusiju u oktobru 2023. godine nakon što je Ruski olimpijski komitet pridružio u svoje članstvo olimpijske savete Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

U obrazloženju MOK-a se ističe da je suspenzija usledila jer predstavlja kršenje Olimpijske povelje i narušavanje teritorijalnog integriteta ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta.

Nakon ratnih sukoba u Ukrajini ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci MOK je naveo da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada.

image