Sport

NHL igrači konačno na Olimpijskim igrama, Rusija i dalje na čekanju

Najjača hokejaška liga na svetu, američki NHL, posle više od decenije dozvoliće igračima da nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine. "Zbornaja" je na poslednja dva olimpijska turnira igrala u finalima, a da li će i u Milanu napasti zlato zavisiće pre svega od odluke Svetske hokejaške federacije, koja je produžila suspenziju RUsiji i Belorusiji do kraja sezone 2024/25
NHL igrači konačno na Olimpijskim igrama, Rusija i dalje na čekanjuGetty © Pawel Andrachiewicz/PressFocus/MB Media

Više od jedne decenije najbolji svetski hokejaši, koji nastupaju u najjačem svetskom takmičenju NHL, nisu bili u mogućnosti da nastupaju za svoje reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama, ali to će se promeniti od 2026. godine.

Čelnici NHL, Udruženje NHL igrača, Svetska hokejaška federacija i Međunarodni olimpijski komitet konačno su našli zajednički jezik, pa će na narednim Olimpijskim igrama, koje će ugostiti Milano i Kortina D'Ampeco, ljubitelji hokeja uživati u potezima najboljih svetskih igrača, prvi put od 2014. godine.

Istina, i dalje nije poznato da li će Rusiji biti dozvoljeno da učestvuje na Igrama u Milanu, pošto je u ponedeljak Svetska hokejaška federacija odlučila da produži suspenziju ruskom i beloruskom nacionalnom timu do kraja sezone 2024/25.

Ukoliko Rusiji bude dozvoljeno da nastupa u Milanu, posle odluke NHL da igrači iz američke lige mogu da igraju na Igrama, ekipa selektora Alekseja Žamnova važila bi za jednog od glavnih favorita za zlato.

Više od 50 ruskih hokejaša trenutno nastupa u NHL takmičenju, među kojima su i Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Nikita Kučerov i Jevgenij Kuznecov.

"Trudim se da ne razmišljam o tome, ali moguće je da Kučerov (najbolji strelac NHL u sezoni) nikada ne zaigra na Igrama. To je ludo, ali tako je kako je. Poštujemo pravila, ne možemo da uradimo ništa i sedimo kod kuće. Nadam se da će se to promentiti", rekao je za američke medije Ovečkin, kapiten Vašington kapitalsa.

Ruski hokejaši su na prethodna dva olimpijska turnira igrali u finalima - 2018. godine u Pjongčangu savladana je Nemačka posle produžetka, dok je u Pekingu zlato pripalo Finskoj, posle trijumfa nad Rusijom od 2:1.

image