Sport

Ruski olimpijski šampion: Putin me je pitao da li je strašno, suspenzija mi dala novu motivaciju

Skeleton je jedan od najopasnijih sportova na svetu, toliko da Vladimiru Putinu nije svejedno kada ga gleda
Ruski olimpijski šampion: Putin me je pitao da li je strašno, suspenzija mi dala novu motivacijuGetty © Caroline Seidel/picture alliance / Contributor

Aleksander Tretjakov, osvajač zlatne olimpijske medalje u skeletonu, prisetio se svog nastupa u Sočiju 2014. godine i susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Tretjakov je u intervjuu za "RIA Novosti" istakao da ništa ne može da se uporedi sa osvajanjem najsjajnijeg odličja na najvećoj smotri sportista.

"Naravno da se ništa nije promenilo za ovih deset godina. I dalje mi je to najsrećniji dan u karijeri", počeo je Tretjakov.

"Olimpijsko zlato je san svakog sportiste, ali su emocije koje sam imao na pobedničkom postolju zaboravljene posle mesec dana. Počnete da se pripremate za druga takmičenja i pokušavate da sve emocije ostavite iza sebe."

Nakon uspeha u Sočiju, dobio je orden od predsednika Putina sa kojim je kratko porazgovarao.

"Čestitao mi je na pobedi i pitao da li sam bio uplašen. Rekao sam da nisam i onda smo počeli da se smejemo."

Jedno od pitanja je bilo i kakav je utisak stekao o prvom čoveku Ruske Federacije.

"Utisci su najpozitivniji mogući. Posle dodele nagrada, otišli smo u olimpijsko selo da posadimo drvo u aleju. Tada je Vladimir Vladimirovič još jednom čestitao svim šampionima i osvajačima medalja."

Već na sledećim Zimskim Olimpijskim igrama nije mogao da učestvuje. Međunarodni olimpijski komitet ga je suspendovao jer je na njegovom uzorku od urina bilo tragova grebanja.

Tada mu je i oduzeta zlatna medalja, ali mu je vraćena 2018. godine nakon uspešne žalbe.

"Kada su me suspendovali sa Igara u Pjongčangu, mirno sam prihvatio tu informaciju. Iz nekog razloga, znao sam da će to da se dogodi – da će CAS da me oslobodi. Nisam bio iznenađen. Odmorio sam se, skupio snagu i počeo da se pripremam za sledeću sezonu", rekao je Tretjakov koji je u toj sezoni osvojio Svetski kup.

"To mi je postala motivacija – da pokažem svima da mogu dobro da nastupam i da su me prerano otpisali."

Sada je Rusija pod sankcijama, ali on ne planira da promeni državljanstvo dok se sprema za Olimpijske igre u Milanu i Kortini d'Ampeco. I tamo bi Rusi mogli da budu u neutralnom statusu...

"Po mom mišljenju, neće mi ni dati neutralni status. Na kraju krajeva, Međunarodna federacija boba i skeletona ne pokazuje tu želju."

"Moj posao je da treniram, pa i ne čitam vesti o ovoj temi. Ako bude dobrih vesti, oni će mi odmah reći. A čitanje o tome nije nimalo zabavno. Naš tim je jak i takmičarski nastrojen, nadmećemo se između sebe i novi sportisti se pojavljuju", zaključio je Tretjakov.

image