Sport

Diskriminacija koja gasi karijere – ruski skakači u vodu ne idu u Pariz

Olimpijski tim Rusije biće slabiji za takmičare u vodenim sportovima
Diskriminacija koja gasi karijere – ruski skakači u vodu ne idu u ParizGetty © Maddie Meyer

Ruski skakači u vodu neće se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu zbog diskriminatornih uslova, potvrdio je predsednik Ruske skakače federacije Stanislav Družinjin.

"Ovo je finalna i neopoziva odluka. Naši skakači ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u neutralnom statusu", istakao je Družinjin na Telegramu.

"Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Međunarodna plivačka federacija postavili su diskriminatorne uslove koji kontriraju sportskim principima olimpijskog pokreta. Zbog toga, nećemo učestvovati na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje će biti održano u februaru i poslednje je kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre 2024."

Objasnio je i šta je tačno razlog.

"Ruski šampioni, osvajači kupova, šampioni evropskih i svetskih prvenstava, koji imaju svako pravo da učestvuju u kvalifikacionim turnirima i obezbede kartu za Olimpijske igre, ne mogu to da učine jer su članovi Dinama, moskovskog CSKA i drugih organizacija koji se dovode u vezu sa državnim i vojnim agencijama."

On je izneo niz kritika na račun čelnika MOK.

"Ne postoji svrha slanja sportista u drugačijem statusu. Ovo je kršenje sportskih principa i pretnja za njihovu bezbednost. Međunarodna takmičenja koja ignorišu sportske principe i preferiraju političke odluke prilikom selekcije učesnika, vrlo brzo će izgubiti težinu i kredibilitet u svetu sporta. Šteta je što su Olimpijske igre, koje treba da budu najbolje, krenule ovim putem", zaključio je Družinjin.

image