Sport

Pešić o Bjelici: Njegov značaj za srpsku košarku je nemerljiv, jedan od retkih koji je menjao igru

Selektor "orlova" biranim rečima govorio je o momku koji je osvojio svetsko (2014) i evropsko (2009) srebro sa srpskim nacionalnim timom
Pešić o Bjelici: Njegov značaj za srpsku košarku je nemerljiv, jedan od retkih koji je menjao igru© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je Nemanja Bjelica, koji je saopštio da je odlučio da okonča profesionalnu karijeru, imao nemerljiv značaj za srpsku košarku i za stvaranje nove Zvezde.

"Nemanja treba da bude ponosan na sve što je uradio u svojoj karijeri", počeo je Pešić za sajt Košarkaškog saveza Srbije (KSS).

"On nije samo imao fantastičnu karijeru, već je bio jedan od retkih koji je svojim načinom igre, menjao čitavu košarkašku igru. Veoma je značajan bio za stvaranje nove Zvezde, a njegov značaj za celokupan razvoj srpske košarke je nemerljiv. Pre svega mu želim dobro zdravlje i dobar izbor šta će raditi u budućnosti, sa željom da uvek ostane u košarci."

Bivši košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Srbije objavio je na društvenim mrežama da je odlučio da završi profesionalnu karijeru.

"Dvadeset godina. Hvala ti košarko", napisao je Bjelica na društvenim mrežama, uz video koji prikazuje retrospektivu njegove karijere.

U pismu u kojem objašnjava penzionisanje, čuveni "profesor" se, između ostalih, zahvalio i Kariju Pešiću.

Osim dva srebra u seniorskoj konkurenciji, Nemanja je osvojio i zlato kao član Univerzitetske reprezentacije Srbije 2009. godine.

Na klupskom planu, izdvajaju se titule prvaka NBA lige sa ekipom Golden Stejt voriorsa, zatim titula šampiona Turske i pobednika nacionalnog kupa te zemlje u dresu Fenerbahčea, kao i titula najkorisnijeg igrača Evrolige 2015. godine.

Tokom seniorske karijere, Bjelica je igrao za austrijsku Arkadiju, Crvenu zvezdu, Kaha Laboral, Fenerbahče, Minesotu, Sakramento, Majami, Golden Stejt i potom ponovo Fenerbahče i Zvezdu.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner