Sport

Ni tehnički problemi nisu naljutili našu braću – ruska himna se orila u hali "Aleksandar Nikolić"

Beograd je u prethodne dve sedmice bio prestonica boksa, naši borci su ostvarili velike uspehe, ali će i Rusi definitivno po dobrom pamtiti takmičenje u srpskoj prestonici
Ni tehnički problemi nisu naljutili našu braću – ruska himna se orila u hali "Aleksandar Nikolić"© RT Balkan

Evropsko prvenstvo u boksu definitivno su obeležili Srbi i Rusi, bratski narodi koji su pokazali da imaju svetlu budućnost u ovoj plemenitoj veštini.

Ruski borci osvojili su prvo mesto u ukupnom skoru sa 11 zlatnih medalja, osam srebrnih i jednom bronzanom, odmah ispred Srbije koja je završila sa četiri zlata, tri srebra i 13 bronzi.

"Zbornaji" nisu smetali ni sitni problemi sa kojima su se susretali, od kojih se jedan dogodio pretposlednjeg takmičarskog dana.

U finalu kategorije do 48 kilograma, naša Kristina Nađ Varga izgubila je od Julije Čumgalakove, koja je došla do najsjajnijeg odličja. Medalju je na ceremoniji dobila i vreme je bilo za himnu Ruske Federacije.

Sve je isprva delovalo kako i treba, muzika se čula sa zvučnika hale "Aleksandar Nikolić", pevušili su prisutni uvodne stihove, ali kada je počeo refren – muzika je najpre "zakočila" nakratko, pa definitivno prestala.

Međutim, to nije omelo novu šampionku Evrope koja je nastavila da peva iz sveg glasa. Preplavile su je emocije, zaplakala je, ali joj se u "a kapela" intoniranju himne pridružio i ostatak ruske reprezentacije.

Ruski mediji su javili da su organizatori odmah uputili izvinjenje ruskoj bokserskoj delegaciji, objasnivši da se naprasno desio tehnički problem tokom intoniranja himne, a izvinjenje je, naravno, prihvaćeno.

Delegacija Rusije nije krila oduševljenje gostoprimstvom u Beogradu i organizacijom kontinentalnog šampionata, jednim od retkih takmičenja na kojem mogu da učestvuju pod svojom zastavom i himnom.

Tatjana Kirijenko, generalna sekretarka Bokserskog saveza Rusije, nije zamerila domaćinu na ovom propustu.

"Kada je reč o ceremoniji kada je na podijumu bila Julija Čumagalakova... Da, bilo je neprijatno, ali nikakve loše namere nije bilo! Nama su odmah doneli zvanično izvinjenje i to preko tehničkog delegata. Mi, objektivno posmatrano, razumemo da je u pitanju bio tehnički problem", počela je Kirijenkova.

"A evo, u poverenju vam kažem, na početku (ceremonije) se desio i jedan problem sa strujom, nakratko je nestala (u hali). Dakle, organizaciono posmatrano, bilo je, eto, tih neprijatnosti, a kako je naša himna intonirana prva (posle pomenutog kratkog nestanka struje), desilo se šta se desilo... Ali, nema nikakvog razloga da se nešto loše priča! Sve je rešeno, a i izvinjenje smo primili. Glavna je stvar da mi znamo reči himne i svi smo zajedno pevali, što svima i uvek savetujem da rade."

Zahvalnost za divan prijem i sve što su Rusi doživeli u Beogradu izneo je i selektor muške reprezentacije Ruske Federacije, Viktor Farhutdinov.

"Šampionat Evrope se, po nas, uspešno završio. A prošli smo kroz težak period priprema... Zahvalni smo što nam je dopušteno da učestvujemo na prvenstvu, a pritom smo nastupali sa ruskom zastavom i ruskom himnom! Turnir je protekao na visokom nivou", ocenio je Farhutdinov.

image