Sport

Del Potro se poklonio najvećima: Novak i Rafa su ispisali istoriju, samo zbog njih gledam tenis

Argentinac je jedan od retkih igrača koji je tokom vladavine "Velike trojke" uspeo da osvoji grend slem trofej
Del Potro se poklonio najvećima: Novak i Rafa su ispisali istoriju, samo zbog njih gledam tenis© Richard Callis/ATPImages/Contributor

Huan Martin del Potro, nekadašnji argentinski teniser, trenutno se nalazi u Madridu gde je gost na mastersu na kojem nastupaju najbolji igrači.

Del Potro je tokom karijere bio treći igrač sveta, osvojio je Ju-Es open 2009. godine pobedom nad Rodžerom Federerom i, zbog čestih povreda, nažalost nije uspeo da ostvari više takvih uspeha.

Baš zbog toga je i završio karijeru ranije nego što se očekivalo, a kako sam kaže, više ne gleda tenis – osim kada su na terenu dvojica njegovih velikih rivala.

"Mnogo se priča o neponovljivoj generaciji (velika trojka), posle toliko godina. Sada mladi lavovi počinju svoju eru, moramo da shvatimo da Novakovo i Rafino vreme neće trajati zauvek", počeo je Del Potro.

"Uradili su sve – ispisali istoriju, ostavili nasleđe.  Nadal pokušava da produži karijeru, očigledno je pronašao način. Bio je solidan na startu madridskog mastersa, pogotovo protiv Aleksa de Minora. Još ima takmičarski duh i želju za borbu do poslednjeg atoma snage – to je neverovatno. Priznajem, ne gledam tenis otkad ne igram. Ako Nole i Rafa izađu na teren, s zadovoljstvom bih gledao."

Dobri "div iz Tandila" prisetio se najvećeg uspeha u karijeri.

"Najveći trofej u Njujorku ima posebnu vrednost, značaj i mesto, jer je osvojen u vreme velike trojke ili četvorke, jer je Endi Mari je bio rame uz rame s njima. Svaka pobeda nad Đokovićem, Nadalom, Federerom bila je posebna.  Imao sam čast što sam igrao tada."

Evocirao je uspomene i na nastupe u "Magičnoj kutiji" u glavnom gredu Španije.

"Sećam se te sezone kad je šljaka u Madridu bila plava. Bilo je veoma teško igrati, teren je bio dosta klizav. Na kraju je trofej osvojio Rodžer Federer. Za Argentince je dolazak u Madrid bio veliko zadovoljstvo. Poznati fudbaleri oduvek su pratili mečeve u popularnoj 'kutiji'."

I njemu je jasno ko će biti predvodnici "belog sporta" u budućnosti – u pitanju su Janik Siner i Karlos Alkaraz.

"To je rivalstvo koje očekujemo. Posle Agasija i Samprasa pojavili su se Federer i Nadal, onda je došao i Novak", zaključio je Del Potro.

image