Srbija i Balkan

Najveće curenje ličnih podataka u Hrvatskoj: Mejlovi, telefoni i dugovanja "na izvolte"

Procureli privatni podaci Agencije za naplatu potraživanja za 77.317 osobe
Najveće curenje ličnih podataka u Hrvatskoj: Mejlovi, telefoni i dugovanja "na izvolte"© Pixabay

Hrvatsku potresa najveće curenje ličnih podataka u istoriji te zemlje, koji su obelodanjeni greškom Agencije za naplatu potraživanja "B2 Kapital".

Naime, iz te kompanije procureli su podaci 77.317 fizičkih lica koji sadržavaju ime i prezime, PIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i PIB poslodavca, broj telefona/mobilnog, e-mail adresa, dugovanja prema "B2 Kapitalu", iznos glavnice, te iznos zateznih kamata.

Agencije za naplatu potraživanja bave se otkupljivanjem i naplatom dugova loših kredita od banaka i teleoperatera, a klijenti ne mogu da utiču na njihovo poslovanje jer su agencije osnovane kao trgovačka društva, a ne kao kreditne institucije. 

Pitanje koje se postavlja je da li je ta agencija smela da obrađuje podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o privatnom e-mailu i broju mobilnog telefona. Postavlja se i pitanje kako je "B2 Kapital" došao do tih podataka.

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index da su započeli istragu, dok su iz "B2 Kapitala" potvrdili da je došlo do neovlašćenog otuđenja ličnih podataka njihovih dužnika, te da sarađuju sa svim institucijama.

Kategorički tvrde i da je s njihove strane isključena prodaja tih ličnih podataka trećim osobama.

"B2 Kapital d.o.o. obrađuje lične podatke isključivo u skladu s relevantnim zakonskim odredbama. B2 Kapital ne obrađuje lične podatke na nezakonit niti nedopušten način", saopštili su iz te kompanije.

Poslovanje agencija za naplatu potraživanja trenutno nije definisano u hrvatskom zakonu.

image