Srbija i Balkan

Hil: Mnogo brinem za KiM, posle praznika požuriti sa rešenjem

Može vam se desiti da na kraju dođe do veoma neočekivanih događaja, a to je obično loše za krizu, tako da sam zaista zabrinut, poručio je američki ambasador
Hil: Mnogo brinem za KiM, posle praznika požuriti sa rešenjem© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je sinoć da je važno da se posle januarskih praznika iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo i Metohiju.

Hil je rekao da misli da će se tada videti napori u tom pravcu i mnogo aktivnosti sa ciljem da se preduzmu potrebni politički koraci u procesu dijaloga, kako bi se pokrenuo napred.

Američki ambasador govorio je o aktulenoj krizi na KiM, uklanjanju barikada na severu, obavezi da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), zahtevu Srbije Kforu o raspoređivanju vojnih snaga, a odgovorio je i na pitanje "da li je Rezolucija 1244 validan dokument za Sjedinjene Američke Države".

Upitan da li je zabrinut zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, Hil je rekao da "stalno brine, a da je deo onoga za šta brine i situacija na Kosovu".

"Ono što želimo da vidimo je politički put da se sve smiri, da se pretvori u jednu normalnu situaciju. To su veliki izazovi, a u međuvremenu imamo krizu. Problem kada imate krizu je što je sve teže predvideti. Može vam se desiti da na kraju dođe do veoma neočekivanih događaja, a to je obično loše za krizu, tako da sam zaista zabrinut", rekao je Hil za TV "Juronjuz".

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će barikade na severu biti uklonjene, američki ambasador vidi kao pozitivan signal. Dodaje i da razume "veliki nivo frustracija u srpskoj zajednici na Kosovu" i da misli da su barikade posledica upravo tih frustracija.

"Ali, dolazimo do tačke kada oni koji su ih podigli sada treba da ih sklone. Treba da se razgovara sa ljudima i to je ono što se upravo dešava", rekao je Hil i dodao da je uvek "osećao da je najstabilnije i najbolje rešenje da barikade uklone ljudi koji su ih stavili".

"I, to je ono što se na kraju i dogodilo. Tako da mislim da smo u tom pogledu veoma srećni što se one uklanjaju", rekao je Hil.

image