Srbija i Balkan

Srbija još traži odgovor o sudbini 219 nestalih lica tokom rata u BiH

Reč je o osobama kojima se trag izgubio tokom povlačenja iz Sarajeva i Tuzle 1992. godine, na području Mostara, Kupresa, Bihaća, kao i u drugim krajevima BiH
Srbija još traži odgovor o sudbini 219 nestalih lica tokom rata u BiH© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Srbija od BiH traži odgovor o sudbini 219 osoba nestalih na području Bosne i Hercegovine tokom rata devedesetih godina, a na tom spisku je i 59 građana Srbije i pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije.

Reč je o osobama kojima se trag izgubio tokom povlačenja iz Sarajeva i Tuzle 1992. godine, na području Mostara, Kupresa, Bihaća, kao i u drugim krajevima BiH, pišu "Večernje novosti".

Rukovodilac Grupe za nestala lica na teritoriji bivše Jugoslavije iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Maja Vasović rekla je da Srbija ima legitiman interes za rešavanje sudbina nestalih lica.

Ona je objasnila da treba imati u vidu da njihove porodice žive u Srbiji kao izbeglice i da su preko Crvenog krsta Srbije podnele zahteve za traženje svojih najmilijih o kojima ne znaju ništa.

"Na srpskoj listi nalazi se i 31 osoba nestala na teritoriji BiH, tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj. Njihov nestanak uglavnom je vezan za logor Lora u Splitu, Mostar i Livno", navela je Vasovićeva.

Prema njenim rečima, do sada je u saradnji sa nadležnim telima za traženje nestalih lica u BiH rešeno 213 slučajeva, a preuzeti su posmrtni ostaci 40 osoba sa liste traženja Srbije.

Organima u Sarajevu predati su posmrtni ostaci 173 osobe koje su bile sahranjene u Srbiji, pa eshumirane.

Predsednik Komisije Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je u zastoju saradnja sa Hrvatskom, kada je reč o nestalim licima. On je podsetio da je na bilateralnom sastanku sa radnim telom Vlade Hrvatske za nestale u ratu, u oktobru 2020. godine, predložio održavanje trilateralnog sastanka koji bi uključio i Sarajevo.

Prema njegovim rečima, teme bi bile evidentiranje svih nestalih i rešavanje 4.000 slučajeva neidentfikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom regiona, ali do sastanka još uvek nije došlo. 

image