Srbija i Balkan

SAD obesmislile ZSO: Važniji im ustav nepriznatog "Kosova" od međunarodnih sporazuma

Insistirajući na formiranju Zajednice srpskih opština reklo bi se da se Vašington i Brisel zalažu za sprovođenje potpisanih sporazuma, ali to bi bio pogrešan zaključak
SAD obesmislile ZSO: Važniji im ustav nepriznatog "Kosova" od međunarodnih sporazuma© Канцеларија за Косово и Метохију

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole koji je u zvaničnoj poseti Beogradu ponovio je večeras da bi trebalo formirati Zajednicu srpskih opština i da je u Prištini razgovarano o načinu na koji će to biti učinjeno.

Šole je i u Beogradu ponovio da bi ZSO trebalo da bude osnovana, ali isključivo u skladu sa ustavom tzv. Kosova jer "Vašington neće dati podršku aranžmanima koji su suprotni odlukama Ustavnog suda u Prištini".

Naime, 2015. godine je prištinski ustavni sud presudio da ZSO treba osnovati, ali u skladu sa ustavom, te da Sporazum o Zajednici srpskih opština koji je potpisan iste godine, nije usklađen "sa duhom kosovskog ustava, njegovim članom 3. stavom 1, Poglavljem II i Poglavljem III".

Samo tri godine ranije, Priština se potpisivanjem prvog Briselskog sporazuma obavezala na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

ZSO bi, u skladu sa tim, trebalo da uključuje Severnu Mitrovicu, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanicu, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce, a dogovoreno je da će Zajednica imati pun pristup oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja, kao i da će imati i druge nadležnosti, u zavisnosti od onoga što joj budu delegirale centralne vlasti.

Međutim, prištinskim vlastima je posebno problematično to što ZSO nije zasnovana na multietničnosti, već objedinjuje opštine u kojima je jedna etnička zajednica većinska, pa je tako premijer privremenih institucija Aljbin Kurti u nekoliko navrata poručio da "jednoetnička Zajednica srpskih opština nije u skladu sa Ustavom Kosova", pa da, shodno tome, ne može ni da bude formirana.

To je dovelo do toga da ZSO nije formirana već skoro 10 godina, ali zapadni zvaničnici i dalje insistiraju na njenom formiranju. Naizgled, reklo bi se da se Vašington i Brisel zalažu za sprovođenje potpisanih sporazuma, međutim o tome, zapravo, nije reč .

Oni se zalažu za ZSO, ali kao što je i Šole rekao, ona mora biti usklađena sa "kosovskim" ustavom. 

Šta onda to znači za opštine na KiM sa srpskom većinom?

Ako se malo bolje pročita presuda Ustavnog suda u Prištini, u njoj se može videti da sud podseća da "delegacija Republike Kosovo kao originalnu i autentičnu jezičku verziju tokom čitavog procesa pregovora smatra i prihvata verziju prevedenu na albanski jezik".

Zbog toga sud izražava zabrinutost jer je sporazumom predviđeno da će ZSO "obavljati potpun pregled" nad oblastima koje su ranije navedene, ali ta formulacija je za ustavni sud "Kosova" dvosmislena jer "nije u skladu sa izrazima korišćenim u albanskom i srpskom jeziku".

Umesto "potpunog pregleda", sud navodi da bi ZSO trebalo da ima samo mogućnost "posmatranja", što znači da Priština ZSO tretira kao neku vrstu udruženja građana bez konkretnih ovlašćenja.

S obzirom na to da Zapad podržava formiranje Zajednice u skladu sa "kosovskim" pravnim sistemom, to znači da je reč o još jednoj podvali, te da od ZSO neće biti ništa, ili ako nekada i bude bila formirana - to neće biti Zajednica srpskih opština na koju se Priština obavezala Briselskim i Sporazumom o Zajednici srpskih opština.

Umesto da se ustav "Kosova" usklađuje sa sporazumima koje je Priština potpisala i ratifikovala u svojoj skupštini, sada se pozivanjem na formiranje ZSO u skladu sa "kosovskim" ustavom zapravo insistira na usklađivanju međunarodno priznatih sporazuma sa ustavom takozvane države koju ne priznaje većina članica Ujedinjenih nacija.

Dakle, reč je o još jednoj igri Zapada i Prištine i njihovom izigravanju međunarodnih sporazuma. To nije ništa novo. Nedavno je Kfor odbio da ispoštuje Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 po kojoj Beograd može da vrati do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM, a ako bismo otišli korak dalje, mogli bismo da uzmemo u obzir i nedavnu izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel, jednog od garanta mirovnih sporazuma Moskve i Kijeva, koja je poručila da je Minski sporazum zapravo bio samo kupovina vremena kako bi se Ukrajina pripremila za sukob sa Rusijom.

Da li to znači da će uskoro neki zapadni zvaničnik saopštiti i da su Briselski sporazumi bili samo kupovina vremena, te da Priština uopšte i nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština ili će se status te zajednice do kraja i u potpunosti obesmisliti kako bi se Srbima poručilo da im ona nije ni potrebna?

I to sve pod plaštom priče o jačanju mira i stabilnosti u regionu za čije su remećenje iz nekog razloga uvek krive "obe strane".

image