Srbija i Balkan

Prepucavanje Milanovića i Plenkovića zbog stranih medija: To je dno dna

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog intervjua za francusku televiziju "Frans 24", u kome se pominje podrška Ukrajine
Prepucavanje Milanovića i Plenkovića zbog stranih medija: To je dno dnawww.globallookpress.com © Dalibor Urukalovic/Xinhua

Netrpeljivost na relaciji predsednika i premijera Hrvatske se ne smiruje, a poslednji u nizu trzaja tiče se odnosa te zemlje prema Ukrajini.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog intervjua koji je juče dao za francusku televiziju "Frans 24", a u kom je istakao da je odluka hrvatskih parlamentaraca da Hrvatska ne učestvuje u misiji Evropske unije za podršku ukrajinskoj vojsci (EUMAM) "istorijski pogrešan izbor".

"Odgovornost za odluku hrvatskog Sabora nije na HDZ-u, već na predstavnicima koji nisu bili na pravoj strani istorije. Mi, kao Vlada, nećemo se ustručavati da im to kažemo u svakoj prilici", rekao je Plenković u intervjuu u subotu.

Dva dana kasnije, Plenkoviću je stigao je odgovor od predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Premijer razgovara sa parlamentarcima i predsednikom u stranim medijima. Ja to nikada nisam radio, ne znam ni ko to radi. To je dno dna...", rekao je Milanović novinarima u Vukovaru gde je bio na obeležavanju 25-ogodišnjice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Milanović je naglasio da premijer "nikada ne treba da vređa svoju zemlju i njene demokratske predstavnike pred drugima".

On je ponovio dobro poznat stav da Vašington i NATO preko Ukrajine vode rat protiv Rusije i dodao da ne vidi svrhu sankcija Moskvi.

image