Srbija i Balkan

Nemački institut završio izradu statuta Zajednice srpskih opština

Očekuje se da će u toku ove nedelje biti poznato vreme javne rasprave kao i predstavljanje tog Nacrta
Nemački institut završio izradu statuta Zajednice srpskih opština© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ogranak nemačkog Instituta "Fridrih Ebert Stiftung" (FES) u Prištini je potvrdio da su završili izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi danas prištinski portal na albanskom Ekonomijaonlajn.

Portparol FES-a u Prištini Rene Šle rekao je da je posao na izradi nacrta za ZSO završen i da će se tokom ove nedelje znati kada će biti održana javna raprava kao i  predstavljanje tog Nacrta.

"Završili smo izradu statuta. Sastaćemo se ove nedelje da razgovaramo o tome kada da organizujemo javnu raspravu na koju ste, naravno, pozvani", rekao je Šle, prenosi Ekonomijaonlajn.

Podsećamo, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je u potpunosti saglasan sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, da je krajnje vreme za implementaciju svih sporazuma potpisanih u Briselu uključujući i formiranje Zajednica srpskih opština.

Rode je na Tviteru naveo da ZSO treba da se formira u skladu sa Ustavom "Kosova".

"U potpunosti se slažem sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom da je krajnje vreme da se svi briselski sporazumi brzo primene, uključujući uspostavljanje ZSO u skladu sa Ustavom 'Kosova'. Kosovski predlog još uvek ne postoji", rekao je Rode.

U medijima je ranije objavljena jedna verzija nacrta statuta ZSO, ali su iz Fondacije FES saopštili da je taj nacrt zastareo i da se radi na novoj verziji. 

image