Srbija i Balkan

Petronijević: Sve imamo za tužbu protiv Vokera

Sve što se dešavalo u slučaju Račak je posledica toga što je Helena Ranta slagala jer ju je Vilijem Voker naterao na to, kaže advokat i dodaje da je to za podizanje optužnice
Petronijević: Sve imamo za tužbu protiv Vokera© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Srbija bi trebalo da podnese tužbu protiv Vilijema Vokera, bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a zbog laganja o Račku jer je to rezultiralo napadom na suverenu državu i brojnim zločinima nad civilnim stanovništvom, smatra advokat Goran Petronijević.

Komentarišući pokušaj Prištine da predstavi ovaj slučaj kao navodni masakr nevinih civila, Petronijević ukazuje na postojanje priznanja finskog patologa Helene Rante koja je izjavila da ju je Voker naterao da laže o Račku, što znači da je ona egzekutor, a Voker podstrekač izmišljotina.

Ranta bi mogla da bude svojevrsni zaštićeni svedok, navodi on.

"Ona je neko ko je priznao krivicu, rekla je da mora da pristane jer je zbog Vokera gotovo bila u životnoj opasnosti", podseća Petronijević za portal "Srbija danas".

Iako sa ogorčenjem konstatuje da srpsko pravosuđe više od 20 godina ništa nije preduzelo protiv onih koji su odgovorni za laži o Račku, Petronijević ocenjuje da još uvek nije kasno.

"Iz raznih razloga, što poltronskog odnosa prema SAD, što stalne potrebe da smirujemo situaciju, mi na taj način navlačimo sumnju da smo mi krivi. Ukoliko se ti stalno pravdaš i ne kreneš u ofanzivno pravno dejstvo prema onom ko je stvarno krivac, šta je onda? Zašto se Helena Ranta, Voker i još nekoliko ljudi koji su bili umešani u to ne procesuiraju", konstatuje Petronijević.

Kako kaže, ima sijaset dokaza da je Račak fabrikovan da bi došlo do izvršenja težeg krivčnog dela napada i narušavanja suvereniteta suverene države uz sve posledice ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, upotrebe zabranjenih sredstava kao što je osiromašeni uranijum, kasetne bombe, uništavanja infrasturkutre, gađanja škola i bolnica itd.

"Sve to što se događalo je posledica toga što je jedna žena slagala jer ju je jedan čovek na to naterao – a to je za optužnicu".

Petronijević objašnjava da je Haški tribunal, iako su ga zvali sudom protiv Srba, u potpunosti raščistio situaciju oko Račka.

"Činjenica je da bi zrno peska istresli iz cipela - da je nečeg bilo sigurno bi bilo i u Miloševićevoj optužnici. S druge strane, ne bi oni propustili priliku da operu protivpravni postupak NATO-a, odnosno dela međunarodne zajednice, jer je to poslužilo kao osnov za intervenciju. Ako nema osnova za intervenciju vi ste to protivpravno uradili, slagali da biste napali suverenu državu. Ovo što oni sada rade je jedna vrsta ustupka tom delu međunarodne zajednice da bi pokazali da NATO nije to izmislio, da se to stvarno dogodilo", ističe advokat.

Priština nije u Interpolu, poternice bez dejstva

Na pitanje može li iko prihvatiti poternice koje je raspisala Priština, budući da nije reč o članici Interpola, Petronijević kaže da bi te poternice eventualno mogao da prosledi Euleks, ali imajući u vidu pomenute odluke Haškog tribunala nema osnova za to.

"Te tzv. poternice nemaju nikakvo dejstvo: nema nijedne zemlje koja će se upustiti u to da prihvati poternicu nekog područja koje nije međunarondo priznato i nije član međunarodnih policijskih struktura, odnosno ne može imati kredibilitet da zatraži međunarodnu pravnu pomoć od drugog međunarodno pravno valjanog subjekta. Ali ono što oni rade to je dizanje prašine, obmanjivanje svoje i svetske javnosti, ali i zastrašivanje Srba da se ne vraćaju dole i podsticanje i pritisak na Srbe da se iseljavaju", upozorava Petronijević.

Ipak, dodaje advokat, iako Srbija ne priznaje te tzv. poternice, opasnost leži u određenim aktivnostima nekih država u regionu koje dele isto razmišljanje, kao što je recimo Hrvatska.

"Bez obzira što nisu članovi Interpola, bez obzira što nisu država i ne mogu da zatraže punu primenu međunarodne pravne pomoći između suverenih država, pojaviće se neko kao što su Hrvati koji će jedva čekati da uhapse nekog našeg sa poternice i izruče ga Prištini, iako je to potpuno protivpravno. Zato, faktičko stanje na terenu može dovesti do nekih posledica, imajući u vidu da Hrvati rade isto - izmišljaju optužnice i drže tajne optužnice. To je recept koji je prepisan. Nije slučajno da su Hrvati u velikoj meri bili instruktori u Prištini protiv interesa Srba i Srbije", zaključuje Petronijević.

image