Srbija i Balkan

Ukrajinski MIP: Milanovićeva izjava o Krimu neprihvatljiva

Britanski "Gardijan" piše da javni stavovi hrvatskog predsednika Milanovića ukazuju na to da je uskladio svoju politiku s Viktorom Orbanom i Miloradom Dodikom
Ukrajinski MIP: Milanovićeva izjava o Krimu neprihvatljiva© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIĆ/bs

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da "Krim nikada više neće biti Ukrajina".

Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine, ali i porede Hrvatsku i Ukrajinu, odnosno Srbiju i Rusiju.

"Pitam se da li je Zoran Milanović mogao da postane predsednik svoje zemlje sa takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila za očuvanje svoje državnosti?", upitao se portparol ukrajinskog MIP-a Oleg Nikolenko, te podsetio da je "zbog spoljne agresije Hrvatska mogla da izgubi trećinu svoje zemlje".

"Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Nikolenko.

Ipak, dodao je, zahvaljuje "hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu za nepokolebljivu podršku Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije".

"Gardijan": Milanović uskladio politiku sa Orbanom i Dodikom 

I britanski list "Gardijan" reagovao je na Milanovićevu izjavu o Krimu, kao i na njegove kritike upućene zapadnim zemljama zbog snabdevanja Ukrajine teškim tenkovima i drugim oružjem.

"Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je prvobitno izabran 2019. kao levičarski liberalni kandidat, a svoju je politiku uskladio s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika", piše "Gardijan".

image