Srbija i Balkan

Osmanijeva na Islandu: Procese prijema "Kosova" u Savet Evrope i dijalog posmatrati odvojeno

Tzv. Kosovo zahtev za prijem u Savet Evrope podnelo je u maju 2022. godine
Osmanijeva na Islandu: Procese prijema "Kosova" u Savet Evrope i dijalog posmatrati odvojeno© Predsednistvo KS

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Rejkjaviku, da nije ispravno povezivati proces prijema te samoproglašene države u članstvo Saveta Evrope i proces dijaloga Beograda i Prištine, već da ta dva procesa treba posmatrati odvojeno.

Iz kabineta Osmanijeve je saopšteno da je na sastanku s Katrin Jakobsdotir, premijerkom Islanda, zemlje koja predsedava Savetom Evrope, ocenila da bi prijem "Kosova" u tu organizaciju, za koju je zahtev podnelo u maju 2022. godine, bilo "odraz dostignuća 'Kosova' u sprovođenju vrednosti demokratije i ljudskih prava, o čemu svedoče izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija".

"S obzirom da Island predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva 'Kosova' u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava njegovih građana", saopšteno je iz njenog kabineta.

Osmani je, navodi se dalje u saopštenju, istakla da je Island jedna od prvih država koja je priznala "Kosovo", te da je važan partner i saveznik njegovog naroda.

"Osmani ceni stalnu podršku Islanda članstvu 'Kosova' u međunarodnim strukturama, i izrazila je spremnost da intenzivira međudržavnu komunikaciju kako bi se unapredio proces u vezi sa članstvom u Savetu Evrope u narednim mesecima", piše u saopštenju.

U razgovoru s premijerkom Jakobsdotir, Osmani je pomenula "odlučnost naroda i institucija 'Kosova' da se učlani u NATO i tražila podršku Islanda, kao jedne od država-osnivača Severnoatlantskog saveza".

Osmani i Jakobsdotir izrazile su i spremnost da "prodube odlične odnose u raznim oblastima i da otvore nova poglavlja saradnje dve zemlje", zaključuje se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner