Srbija i Balkan

Komandant Kfora demantovao Osmani: Nema dokaza da Srbija i "Vagner" spremaju napad na "Kosovo"

Svi događaji koji su se dešavali na severu poslednjih nedelja i meseci više su vezani za unutrašnju dinamiku nego za spoljašnju, kaže Anđelo Mikele Ristuča
Komandant Kfora demantovao Osmani: Nema dokaza da Srbija i "Vagner" spremaju napad na "Kosovo"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča demantovao je prisustvo pripadnika privatne ruske kompanije "Vagner" na Kosovu i Metohiji ili bilo kakav njihov "plan da napadnu Kosovo preko Srbije", kako je to ustvrdila predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u intervjuu za britanski "Telegraf".

"Za sada nemamo nikakve dokaze o tome. Biću precizniji, svi događaji na području koji su se dogodili u proteklih par meseci, nedelja, više su povezani sa unutrašnjom dinamikom nego sa spoljašnjim uticajem", rekao je Ristuča za Kossev.

Osmani je pre dve nedelje iznela tvrdnje da pripadnici "Vagner" grupe zajedno sa "srpskim paravojnim formacijama švercuju oružje i neobeležene vojne uniforme na Kosovo".

Srpski cilj je, tvrdi ona, da "pripreme situacije za moguću aneksiju – ne kroz tradicionalnu vojnu operaciju, već kroz hibridnu vrstu napada".

Trenutnu situaciju na KiM Ristuča ocenjuje kao osetljivu i promenljivu, ali ipak mirnu i znatno bolju nego što je bila u decembru.

"Možemo reći da je situacija sada mnogo bolja nego u decembru. Međutim, postoji niz pitanja koja nas zabrinjavaju, kao što je, na primer, opasan vakuum koji je nastao na severu nakon što su Srbi sa Kosova napustili institucije", naglasio je komandant Kfora.

image