Srbija i Balkan

Fon Kramon preti izolacijom strani koja ne potpiše francusko-nemački plan

Ključno je potpisivanje evropskog plana i potpuno usklađivanje spoljne politike Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kategorična je evroparlamentarka
Fon Kramon preti izolacijom strani koja ne potpiše francusko-nemački planwww.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro znaju da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana i da će biti okrivljena za neuspeh, izjavila je za "Albanijan post" izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon.

"'Kosovo' ima mnogo toga da dobije, uključujući i otvaranje puta za priznanje od pet zemalja EU koje to nisu učinile. I Kurti i Vučić dobro znaju da će strana koja odbije sporazum, ili strana koja nije konstruktivna, biti sve više međunarodno izolovana i okrivljena za neuspeh. To bi moglo dovesti do pogoršanja odnosa sa EU i zaustavljanja nekih važnih procesa", rekla je Fon Kramon.

Ocenjujući francusko-nemački plan ona je navela da je to "najbolji sporazum koji možemo da imamo u ovom trenutku i zato pozivam predsednika Vučića i premijera Kurtija da ga prihvate jasno i bezuslovno".

"To je od vitalnog značaja jer oba lidera imaju iznutra veoma jak mandat, a kao rezultat toga i mogućnost da 'prodaju' neke kompromise koji su potrebni. Ne bih spekulisala o vremenu i kada će doći do potpisa, ali mogu da vas uverim da sve glavne evropske prestonice blisko sarađuju na tome. Potrebne su nam zanimljive, inovativne ideje kako rešiti ovaj problem, a ovaj francusko-nemački predlog to pruža".

Fon Kramon je istakla da postoji potpuno evropsko jedinstvo o tome kako dalje po pitanju tzv. Kosova.

"S obzirom na to da je bila 15. godišnjica samoproglašenja nezavisnosti Kosova, većina  bi pomislila da bismo do sada, na ovaj ili onaj način, imali neku vrstu konačnog rešenja, što bi omogućilo petorki unutar EU koja ne priznaje Kosovo da promeni svoju poziciju. Međutim, među 27 zemalja EU postoji jedinstven stav da je pitanje sporazuma Srbije i Kosova hitno, a sve zemlje su stale iza francusko-nemačkog predloga, koji je u međuvremenu postao evropski ", ističe Fon Kramon.

Stav EP o formiranju ZSO

Na pitanje o stavu  Evropskog parlamenta o Zajednici srpskih opština (ZSO) i da li postoji bojazan da bi se to moglo pretvoriti u model poput Republike Srpske fon Kramon tvrdi da je jedno od najvećih pitanja u balkanskoj politici  to što se  sve gleda kroz prizmu Bosne.

"Sada imamo ljude koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti na 'Kosovu' jer će to biti druga Republika Srpska a to nije nužno slučaj. Što se tiče ZSO, naš principijelan stav je da treba sprovesti sve ranije potpisane sporazume, a ja sam stalno pozivala Vladu Kosova da bude proaktivnija u ovom procesu i izađe sa svojim predlogom koji će biti u, okviru ustavnih ovlašćenja", kaže Fon Kramon.

Na pitanje kako vidi stav Srbije i njeno odbijanje da sankcioniše Rusiju Fon Kramon kaže da Srbija nastavlja da igra "balansirajuću ulogu", koja je nestabilna u vreme rata u Evropi.

"Znamo osetljivost situacije, ali očekujemo jasno i nedvosmisleno svrstavanje Srbije sa nama, u EU, jer sam svesna da i predsednik Vučić zna da za Srbiju nema druge prave alternative", tvrdi Fon Kramon.

image