Srbija i Balkan

Kurti obnarodovao prvu verziju evropskog predloga: ZSO za de fakto priznanje tzv. Kosova

Ovim predlogom zahteva se da strane priznaju principe ravnopravnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i samoproglašenog Kosova, što je za Beograd neprihvatljivo
Kurti obnarodovao prvu verziju evropskog predloga: ZSO za de fakto priznanje tzv. KosovaGetty © Chris McGrath

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pročitao je 13. februara u Skupštini "neke karakteristike" prve verzije evropskog predloga koji je u direktnoj koliziji sa Rezolucijom 1244. Većina tačaka koje je pročitao znače de fakto priznanje tzv. Kosova, prenosi danas portal "Reporteri".

Prema Kurtijevim rečima, predlog se zasniva na modelu nemačko-nemačkog sporazuma iz 1972. godine i mnogim drugim modelima de fakto priznavanja državnosti u istoriji međudržavnih odnosa, npr. sporazum između Japana i Južne Koreje. Sam Ustavni sud Savezne Republike Nemačke je 1973. godine utvrdio da je nemačko-nemački sporazum uključivao de fakto međusobno priznavanje državljanstva i priznavanje teritorijalnog integriteta iz perspektive međunarodnog prava.

Predlog prve verzije sadržao je prihvatanje principa ravnopravnosti država u međunarodnom sistemu, što je ključni princip Povelje Ujedinjenih nacija u pogledu odnosa između nezavisnih država.

Ovim predlogom zahteva se da strane priznaju principe ravnopravnosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, mirnog rešavanja sukoba u odnosima samoproglašenog Kosova i Srbije.

Beograd bi se, prema prvoj verziji ovog plana, morao obavezati da neće sprečavati članstvo Prištine u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji koja uključuje ne samo organizacije na evropskom kontinentu, već i one univerzalnog obima, kao što su UN i Unesko, ili NATO.

Strane bi se, takođe, obavezale na to da jedna drugoj priznaju prava državnog predstavljanja u oblasti međunarodnih odnosa, kao i da priznaju državna dokumenata koja imaju funkciju isprava građana, kao što je pasoš.

Predlog je uključivao razmenu stalnih diplomatskih kancelarija u vidu konzularnih predstavništava, koja bi, de fakto, imala funkciju ambasade, kao što je to bio oblik međudržavnih odnosa u Kraljevini Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata.

Predlog je, prema Kurijevim rečima, prenosi "Reporteri" sadržao i dve norme koje se odnose na prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji: Prvo, norma koju je srpska zajednica utvrdila - imala bi pravo samoupravljanja u skladu sa konvencijama Saveta Evrope, kao i svaka manjinska zajednica u državama članicama Saveta Evrope.

Druga je bila formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve, što su, prema Kurtijevim rečima, iz Prištine već uradili "priznavanjem postojanja crkve u našem Zakonu o verskim zajednicama" na tzv. Kosovu.

Poslednja tačka predviđala je pravilo da strane moraju da sprovedu sve obaveze preuzete potpisivanjem Briselskih sporazuma.

image